Броят на обявите за работа през април достигна малко над 52 500, нараствайки с 21% спрямо април 2021 г., показват ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger.

Спрямо март тази година също има, макар и слабо повишение с около 1% въпреки Великденските празници и почивни дни през април.

Солиден двуцифрен ръст с 14% бележат обявите за работа в сектора "Хотелиерство и ресторантьорство“, достигайки над 11 000 позиции. Повишение за обявите със 7% има и в сектора "Търговия на дребно", в сектора "Логистика и транспорт" - с 4% и в "Здравеопазване и фармация" - с 1%.

Секторът "Хотелиерство и ресторантьорство" е на път да заеме първото място като дял от общия брой обяви и да изпревари традиционния лидер – сектор  "„Търговия и продажби".

В същото време обявите за работа в сектора "Производство" намаляват през април с 2%, в "Строителство" - с 3%, "Маркетинг и реклама" - със 7%, "Счетоводство, одит и финанси" - спад с 9,3%, "ИТ" сектора - с 9,4% и "Административни и обслужващи дейности" - спад също с 9,4 на сто.

Как можем да изкарваме допълнителни доходи

Въпреки спад на обявите за работа в "ИТ" сектора, той запазва трета позиция като дял от общия брой обяви, следван от "Производство" (с дял от 11%), "Административни и обслужващи дейности" (9%) и "Логистика и транспорт" (8%).

Според анализа на HR компанията и кариерен сайт JobTiger, предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа в края на април достигат почти 6000 или 11,6% от общия брой обяви. Спрямо предходния месец март броят на този тип предложения се е увеличил с 8%, а съотношението им по сектори е следното: "ИТ" (55%), следвани от "Административни и обслужващи дейности" (15%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (15%) и "Търговия и продажби" (5%).

Ограничения за достъп до пазара на труда за граждани на трети държави

През април 2022г. общият брой на обявите във водещите областни градове е намалял с 3%. Изменението по градове е както следва: София (-6%), Пловдив (-2%), Варна (6%), Бургас (5%), Русе (-12%) и Стара Загора (5%).

Като дялово разпределение предложенията във водещите областни градове заемат 72% от всички обяви. Разпределението във всеки от тези градове е както следва:  София (43%), Пловдив (9%), Варна (10%), Бургас (4%, Русе (3%) и Стара Загора (2%).

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци през април е над 2600 – ръст от 16% спрямо март. Като дял този тип предложения е около 5% от общия брой обяви в страната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg