Недостиг на над 200 000 работници има в България Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ. Той допълни, че у нас има дефицитен пазар на труда.

Днес започва деветият конгрес на КНСБ. Той ще очертае постигнатото през последните 5 години и хоризонта за работеща България до 2027 г. Мотото му е “За сигурно бъдеще в зелените и дигитални промени”.

Генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу отбеляза, че световната икономиката е съсипана от множество кризи, а нивата на неравенство са исторически.

КНСБ: Няма да има замразяване на минималната заплата


"Ние искаме заетост, работни места, които да имат най-голямата възможна сигурност. Искаме справедлив преход, т.е. да седнем на масата с работодателите и правителството, за да се разберем. Трябват ни обаче и заплати. Не можем да се справяме с разходите за живот. Това е лошо за хората, но и за икономиката, защото няма кой да потребява и разбира се, трябва да имаш достойно заплащане за труда, който полагаш." - каза Бъроу.

istock
istock

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изтъкна, че у нас има сектори, за които е много трудно да се намерят кадри.

Кои професии ще изчезнат


"Имаме жестоко дефицитен пазар на труда и дори да има някакви сътресения в някои сектори, които виждаме заради спрените доставки на газ - сладкарския бизнес, тежките индустрии и т.н. и това, което сигурно предстои, е още по-негативно. Има със сигурност възможност те да бъдат поети от други предприятия, които търсят работници в момента и не могат да намерят никакви - нито ниско квалифицирани, нито средно, нито високо квалифицирани. Така че в близък план аз не мисля, че основният ни проблем би бил повишаване на безработицата, да не кажа, че тя в момента е под 5 %." - отбеляза Пламен Димитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg