Заради масовото навлизане на изкуствения интелект в бъдещето ще изчезнат професиите, в които няма творчески елемент. Професия, в която има творчество, няма как да изчезне, каза в интервю за БТА акад. Чавдар Руменин - специалист по сензорика, роботика и изкуствен интелект от Института по роботика при БАН, на който е и директор от 1999 до 2018 г.  Сега акад. Руменин е директор на Националния център за компетентност "Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска" - КВАЗАР.

В миналото е имало колари, сарачи, обущари и други професии, голяма част, от които вече не съществуват. Тези професии са се превърнали в редки занаяти, отбеляза акад. Руменин.

Той прогнозира, че заради развитието на изкуствения интелект се очаква да изчезне професията на туристическия агент, защото хората занапред сами ще си правят резервациите за пътуванията и почивките си.

Ще изчезнат също професиите на касиерите в супермаркетите, както и на банковите касиери, работниците печатари също няма да ги има в бъдеще. Има прогноза, че в бъдеще няма да има спортни съдии в тениса, защото при този спорт се използва т. нар. система с изкуствен интелект, която се казва ястребово око. При нея се вижда топката къде е паднала - в или извън зоната на играта, обясни акад. Чавдар Руменин.
 
Той отбеляза, че професията на рецепционистите в хотелите също ще може да се автоматизира, но уточни, че този процес на изчезване на определени професии няма да е толкова бърз, а ще е свързан с навлизането на технологиите.

С въвеждането на определени технологии и на елементи на изкуствения интелект постепенно дадени професии ще изчезнат, а други професии ще се автоматизират.

istock
istock

И в бъдещето ще останат творческите професии - на журналисти, лекари, учители и учени. "Аз лично считам, че и бъдеще ще има журналисти, лекари, учители, учени, защото човечеството няма да може да функционира без тези специалисти. Кога е имало два еднакви часа по един учебен предмет - винаги учителят проявява творчество и познавайки учениците си, знае как да им представи урока. Няма как творчеството на човека да може да бъде заменено с машините", коментира ученият.

Фирмите у нас търсят 200 хиляди работници

Но да не плашим хората, ще минат много години, докато тези професии, за които сега говорим, ще изчезнат. За това време хората ще могат да се ориентират и да изберат други професии, в които да работят, отбеляза акад. Руменин.

Нови професии ще има в бъдещето заради масовото приложение на изкуствения интелект в различни области на живота. Очаквам, че ще се появи професията на специалистите по трансформация на човешките ресурси, предположи акад. Руменин. Той даде и пример за приложението на тази нова професия. Ако в бъдеще в една фирма трябва да бъдат съкратени служители, специалистите по трансформация на човешките ресурси, с възможностите на изкуствения интелект, ще могат да се отсеят най-качествените хора, които да продължат да работят, обясни акад. Чавдар Руменин.
 
Според него, друга нова професия, която би се появила в бъдеще, е на специалистите по дигитална трансформация. В бъдеще хората ще трябва да могат да преминават от една професия в друга и ще са необходими специалисти за големи бази от данни. Необходими ще са също продуктови дизайнери и организатори на процеса по създаването на нови продукции.
 

istock
istock

Работата на ИТ консултантите вече ще е свързана с големия интерес към дигиталните технологии. В бъдеще ще има и помощници за здравни грижи, които ще анализират данните от сензорите и от структурите с изкуствен интелект, свързани с човешкото здраве, прогнозира ученият.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg