Космически заплати за най-търсените специалисти през новата година. Бизнесът е готов да плати огромни възнаграждения за позициите, за които най-трудно се намират служители.

Очакванията са заради дефицита на кадри през следващата година заплатите да тръгнат нагоре в почти всички сектори. Кои ще са топ професиите за 2022 г. и в кои сфери бизнесът ще наема най-много кадри – отговор потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.
 
Сред най-търсените професии на пазара на труда през следващата година ще бъдат лекари, медицински работници, строители и програмисти. През последната година агенциите за подбор на персонал отчитат почти двоен ръст на обявите за работа. Като всяка седма обява дава възможност за дистанционна работа.
 
Всяка година ИТ специалистите в софтуерната компания, която Огнян Траянов управлява, реализират десетки проекти за държавната администрация и частния сектор. Пазар има, работа също, но все по-трудно се намира кой да я свърши, разказва собственикът. Тъй като кадри в сектора трудно се привличат.
 
„Необходими са месеци, за да намерим правилен кандидат. Сравнително малко нараства броят на производство на такива специалисти, а от друга. страна много бурно нараства броят на фирмите, които работят в тази сфера”, обясни Траянов.
 

istock
istock

Във втората година на пандемията – освен в IT фирмите, за първи път сериозен недостиг на кадри се усеща в почти всички сектори, отчитат експертите по подбор на персонал.

Изключение правят финансовият и застрахователният.
 

От какви работници ще има нужда бизнесът догодина

Свръхтърсенето на кадри вече отчитат и в онлайн платформите с обяви за работа. А това се оказва сериозно предизвикателство за бизнеса след рестарта на икономиката.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg