Бум на обявите за работа на фона на очакван икономически растеж и увеличение на заплатите. На този фон нуждата от кадри на пазара на труда се увеличава. Дефицитът на пазара на труда към момента е от 200 хиляди души. Това каза в ефира на „Твоят ден” главният секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Милена Ангелова.
 
"От години алармираме за недостига на кадри. Освен демографската криза имаме системен дисбаланс в образователната система. Търсени професии сега не се радват на популярност, поради изместените тенденции. Пазарът на труда има дефицит от над 200 хиляди души, като решението на този проблем е внос на кадри от чужбина”, обясни тя.
 
Поради високите цени на електроенергията редица родни предприятия фалираха, добави Ангелова. „Компенсациите за бизнеса закъсняха и дори сега имат много сериозни затруднения. Хората, които остават без работа заради тази ситуация веднага се поемат от пазара на труда”, каза още главният секретар.

Безработни могат да придобият нова професия с държавни пари

Според Милена Ангелова е необходима промяна във формулирането на работните заплати.
 

istock
istock

„Искаме работната заплата да се определя на основата на преговори между работодателите и синдикатите по икономически дейности и ако има вариант да се прецизира по региони. Работната заплата трябва да се формулира на база истински социален диалог. Към момента изкуственото увеличение на минималното възнаграждение от 9% повлича след себе си ръст и на средните заплати”, обясни тя. 

Ангелова обърна внимание и на проблема, че на голяма част от младите хора им липсва трудова дисциплина.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg