В края на януари наблюдаваме бързо възстановяване на броя на обявите за работа. Той се е увеличи с цели 70%, като спрямо януари 2021 г. това увеличение е 55%, показва проучване на  JobTiger.
 

Двуцифрено и трицифрено увеличение на обявите се наблюдава във всички отрасли. С най-голям ръст е секторът „Строителство“ (108%), а след него се нареждат „Производство“ (93%), „Маркетинг и реклама“ (91%) и „Счетоводство, одит, финанси“ (-85%).

При останалите сектори ръстът на обявите е както следва: „Административни и обслужващи дейности“ (76%), „Здравеопазване и фармация“ (75%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (72%), „Търговия и продажби“ (67%), „Логистика и транспорт“ (21%) и „ИТ“ (20%).

На годишна база, отново, при почти всеки от секторите наблюдаваме двуцифрено увеличение на обявите за работа. То е най-голямо за сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ (163%) и най-малко за „Логистика и транспорт“ (6%).
Дялово разпределение на обявите по сектори.

След като зае челното място през декември, секторът „ИТ“ отстъпва първото място с дял от 17% и се нарежда отново на второ място след „Търговия и продажби“ (21%).

JobTiger
JobTiger

 

JobTiger
JobTiger

След тях, по дялово разпределение, се нареждат секторите „Производство“ (15%), „Административни и обслужващи дейности“ (11%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (10,6%), „Логистика и транспорт“ (6%),  „Строителство“ (5,3%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4,8%), „Здравеопазване и фармация“ (4,2%), „Маркетинг и реклама“ (3,6%) и „Изкуство“ (1%).
 
Работа от вкъщи

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са се увеличили с 51% спрямо декември, като техният дял спрямо общия брой обяви е 14,9%. Отново, подобно на предходните месеци, най-многобройни са те в сектора „ИТ“ (66%), следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (15%) и секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (14%) и „Търговия и продажби“ (5%).

Кои са областите с най-ниски работни заплати

Обяви с изискване за притежание на зелен сертификат

Предложенията, притежаващи изискване за наличен зелен сертификат (удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване) са 170. Въпреки, че броят им постепенно се увеличава те продължават да представляват едва 0,6% от общия брой обяви.
 

JobTiger
JobTiger

Предлагане по градове

Предложенията в столицата заемат дял от 49% от общия брой, а в останалите градове разпределението е: Пловдив (10%), Варна (8%), Бургас (3%), Русе (3%) и Стара Загора (2%).
Заедно обявите в тези градове съставляват 75% от предложенията в страната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg