Предимствата на опитните по-възрастни работници, във и извън заседателните зали, никога не са изглеждали по-очевидни, пише Financial Times.
 
Но същите тези хора са в процес на мащабно изчезване, напускайки бюрата си с по-високи темпове, отколкото техните колеги в средата на кариерата си на работни места по целия свят.
Близо 70% от 5-те милиона души, напуснали работа в САЩ по време на пандемията, са били на възраст над 55 години, отчетоха изследователи през ноември. В Обединеното кралство нивото на заетост на лицата над 50-годишна възраст е спаднало с двойно повече спрямо тези на възраст между 25 и 49 години през 2020 г.

Това може да е добре дошло развитие за по-младите работници, които се борят да си проправят път сред огромната демографска вълна от бейби-бумъри (следвоенното поколение – бел. прев.), вкопчени в работата.

И няма съмнение, че много по-възрастни напускащи с радост се отправят към пенсиониране след рецесия, която, за разлика от последния голям спад през 2008-09 г., ги остави с по-скъпи жилища и по-дебели портфейли от акции.

И все пак, както за работниците, така и за работодателите, картината далеч не е еднакво розова. Сивата вълна на напускане представлява преобръщане на важна тенденция отпреди ковид, а именно - за по-възрастна работна сила.

В САЩ процентът на работниците на възраст 55 или повече години нарасна от 13% през 2000 г. на 24% през 2019 г., като подобни модели се появиха и другаде, което бе точно това, което много правителства искаха. Те вдигнаха възрастта за пенсиониране, за да се справят със страховете, че ще е трудно застаряващото население да бъде подкрепено от свиващия се дял на по-младите работници, което подхрани нарастването на по-възрастния персонал, което бе добра новина за работодателите в страна като Обединеното кралство. В съчетание с други тенденции при миграцията и дерегулацията на трудовия пазар за тях стана относително лесно да наемат нужните работници.

И тъй като много от тези работници бяха наясно колко лесно могат да бъдат заменени, те се съгласяваха на работни часове и условия, които бяха по-удобни за фирмите.
Пандемията промени картината. На безброй места сега работодателите са изправени пред остър недостиг на работна ръка, който спомогна за отмяната на полети, затварянето на ресторанти и празните хотелски стаи.

istock
istock

Би било грешка да обвиняваме за всичко това сивите „номади“, които се пенсионират щастливо по крайбрежията. Хората над 50-те също преживяха тежестта на пандемичните съкращения в много страни.

Една трета от хората във Великобритания, които бяха съкратени по време на пандемията, бяха на възраст 50 или повече години, отчита британският благотворителен център за по-добро стареене.

Как може да се пенсионирате в Германия

А съкращаването на лица над 50 години бе наполовина по-малко вероятно от повторното наемане по-млади работници по време на пандемията. Не всички бяха достатъчно възрастни, за да отговарят на условията за държавна пенсия. Това беше катастрофално на индивидуално ниво. Но то също може да създаде големи проблеми за компаниите, които свикнаха с наличността на по-възрастни, опитни работници и нямат възможност за бързо обучение на нов персонал.

„Имаме изтичане на умения“, споделя Ник Галимор, директор по иновациите в Advanced, британска бизнес софтуерна група. Той прекарва много време в разговори с HR директорите и казва, че загубата на опитен персонал може да удари тежко даден бизнес.

istock
istock

Според него отговорът е компаниите да мислят повече за това как да привлекат и задържат такива работници. Един от начините за това не би бил новост за всеки работодател, който е отделил дори само минута в изслушване какво искат служителите в момента: продължение на автономията, на която мнозина се радваха по време на пандемията.
Служителите от всички възрасти искат повече свобода на работното място. За някои по-възрастни може би никога не е имало по-добър момент да го постигнат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg