Ако живеете и работите в Германия, си струва да разберете как работи германската пенсионна система. Тя в момента е на 13-о място в света според Глобалния индекс на пенсионерите. Независимо дали решавате да се пенсионирате в Германия или да се преместите в друга държава, ще трябва да вземете няколко решения относно вноските си за пенсия в Германия, пише сайта Expatica.

Подобно на много страни, в Германия има три стълба, като предлага три различни типа пенсии:

    Задължителна държавна пенсия - известна като Публично пенсионно осигуряване или Gesetzliche Rentenversicherung (GRV). Участието в нея е задължително и се заплаща от служители (чрез вноски към германското социално осигуряване, където се изплаща процент от заплатата), служители и държавни субсидии.

    Фирмени или професионални пенсии - известни като betriebliche Altersvorsorge (bAV), това са частни доброволни пенсионни схеми, предлагани от работодателите, които позволяват на служителите да увеличат своите пенсии

    Частни пенсии - това са индивидуални пенсионни инвестиционни планове, създадени чрез банки и осигурителни институции за увеличаване на общото ви право на пенсия в Германия, когато навършите пенсионна възраст.
 
Каква е възрастта за пенсия в Германия?
 
В момента официалната пенсионна възраст за жени и мъже в Германия е 65 години. Това постепенно ще се увеличи до 67 години през преходен период от 2012 г. до 2029 г.
Възможно е да поискате ранно пенсиониране в Германия, ако сте работили поне 35 години. Това ви позволява да се пенсионирате на 63 с държавна пенсия, но броят на месеците, които ще трябва да работите до възрастта за пенсия в Германия на 65 (или 67, ако сте родени след 1963 г.), се приспада от вашето право на пенсия. Всяка липсваща година води до намаляване на правото с 3,6%, така че ако някой не отговаря на условията за пенсиониране до 67-годишна възраст, пенсиониран на 63 години, правото му на пенсия ще бъде намалено с 14,4%.
 
Въпреки това, ако едно лице е внасяло вноски в продължение на 45 години, то има право да се пенсионира на 63 години.

istock
istock

Кой има право на пенсия в Германия?
 
Ако сте работили за германски работодател, който е направил вноски в германския пенсионен фонд (DRB) от ваше име, тогава може да имате право на немска пенсия. Има условия, по-специално, трябва да сте завършили квалификационния осигурителен стаж - обикновено определена сума отработени месеци.

Това зависи от вида на германската пенсия, за която кандидатствате. Това може да изисква минимален квалификационен период за работа и изплащане на германското социално осигуряване за 5, 20, 25, 35 или 45 години. За стандартната пенсия за старост минималният квалификационен период е пет години.

Пенсии за изселници
 
Емигрантите, работещи в Германия, могат да участват в германската пенсионна система, ако отговарят на критериите за допустимост. В някои случаи може да продължите да отговаряте на условията за германска пенсия, дори ако вече не живеете в Германия, ако сте допринесли за пенсионна схема в там за пет или повече години.

Как може да се купи стаж за пенсия в чужбина

Ако не отговаряте на квалификационните периоди в Германия, но сте работили другаде в ЕС, може да имате право да използвате общия брой години, отработени в рамките на ЕС, за да се вземат предвид за получаване на пропорционална германска пенсия. Гражданите на ЕС обикновено могат да комбинират пенсионни права от две или повече държави от ЕС. В някои случаи вашите години, отработени в други страни от ЕС, могат да повлияят на по -високата пенсионна ставка в Германия.

istock
istock

Съществуват и двустранни споразумения между държави от ЕС, ЕИП и държави извън ЕИП, които позволяват да се искат държавни пенсионни плащания от различни държави. В момента Германия има споразумения за социално осигуряване с 20 държави извън ЕС/ЕИП/Швейцария, които са - Австралия, Албания, Бразилия, Босна и Херцеговина, Канада, Чили, Индия, Израел, Япония, Косово, Македония, Мароко, Черна гора, Филипините , Сърбия, Южна Корея, Тунис, Турция, Уругвай и САЩ. Съществува и специално споразумение с Китай. Пълни подробности за отделните споразумения са достъпни на уебсайта на ДРБ.

Германски пенсионни ставки и вноски
 
Годишната ви заплата определя размера на вноската ви за вашата държавна пенсия в Германия (чрез осигурителни вноски). Вашият работодател автоматично приспада това и също внася еднаква сума. Максималният принос през 2018 г. е 19,5% от брутната заплата (9,75% от служителя и 9,75% от работодателя). Това ще се повиши до 20% до 2025 г. Настоящият таван за оценка на вноските е 6500 евро на месец в Западна Германия и 5800 евро на месец в Източна Германия. Тези, които получават ниски доходи (под 450 евро на месец), са освободени от плащането на вноски.
Държавните осигурителни вноски не са задължителни за самостоятелно заетите лица в Германия (с изключение на някои категории като учители и акушерки), които могат да изберат да се откажат и да се присъединят към частна схема.

В Германия не се плащат минимални или максимални суми за държавната пенсия. Броят отработени години, вашата възраст и средният доход определят общия размер на пенсията. Нетният процент на заместване на германската пенсия (процентът от средната ви заплата, на която пенсията ви се равнява) е 51%. Това е под средното ниво за ОИСР от 63% и средно за ЕС от 71% според данните на ОИСР за 2016 г. Германското правителство наскоро обяви планове да намали това до 48% до 2025 г.

istock
istock

Допълнителни пенсии в Германия
 
Много германски жители допълват държавната си пенсия с частни или фирмени пенсии. Поемането на допълнителни пенсии в Германия се е увеличило през последните години. Това се дължи отчасти на държавните стимули като субсидии и данъчни облекчения.

Има различни пенсионни планове на работодателя:

    Обещание за директна пенсия - когато работодателят се съгласява да плати на служителя договорена сума при пенсиониране.

    Външни пенсионни планове - когато работодателят сключва план с външен доставчик, като например застраховка живот, независим доставчик на пенсии за служители (Pensionkasse), независим пенсионен фонд или фонд за издръжка (Unterstützungskasse).
 
Частни германски пенсии

Това са пенсионни планове за физически лица чрез частни доставчици на пенсии. Налични са различни видове планове, включително държавни схеми като:

Пенсионен план Riester - това е план за доживотна рента, при който правителството изплаща годишни субсидии за вашия план. Трябва да плащате минимум 4% брутен годишен доход в плана до максимум 2100 евро годишно, така че е подходящ за лица с ниски доходи. Той идва с избор от пет инвестиционни променливи, които да отговарят на различни обстоятелства, но пенсионните обезщетения са 100 % облагаеми.

Каква е разликата между „трудов стаж“ и „професионален опит“

Rürup или Основен пенсионен план - Това е по-гъвкав план за работници на свободна практика, но също така е привлекателен за хора с високи доходи. Можете да плащате до 23 712 евро годишно в плана (47 424 евро за двойки), като 86% от вноските се прихващат срещу данъци (нарастват до 100% до 2025 г.).

В  допълнение към субсидираните схеми, има редица германски пенсионни схеми, базирани на частни фондове. Те са гъвкави и могат да се използват заедно със субсидирани схеми.

istock
istock

Пенсии без вноски в Германия
 
Тези, които не могат да работят поради тежко заболяване или увреждане, могат да поискат пенсия за старост за лица с тежки увреждания на 60-годишна възраст, ако не са в състояние да работят поне 35 години от трудовия си живот. За тези, чиито обстоятелства са довели до по-малко вноски (например нископлатени работници или такива, които са преживели дългосрочна безработица или заболяване), квалификационните периоди могат да бъдат удължени.
 
Други пенсии в Германия
 
Другите форми на пенсия в Германия освен стандартната пенсия за старост са:

Пенсия за инвалидност - пенсия за тези с намалена работоспособност поради продължително заболяване или нараняване. Трябва да спазите петгодишния минимален период на вноска, включително три от петте години, предхождащи болестта или нараняването.

Наследствена пенсия, пенсия за отглеждане на деца и пенсия за сираци.

Миньорска пенсия - специална пенсия за старост за миньори, изплащана на 61-годишна възраст, с квалификационен период от 25 години.
 
В Германия няма да получите автоматично вашата пенсия. Трябва да кандидатствате и да предоставите документация, за да бъдете одобрени. Отложеното заявление може да доведе до забавено изплащане на пенсията.

istock
istock

Първата точка за контакт е вашият местен германски пенсионен орган (Deutsche Rentenversicherung), който можете да направите устно или по имейл, за да започнете процеса. След това те ще ви предоставят съответните формуляри за кандидатстване, за да установят дали, ако изобщо отговаряте на условията, и ако е така, уверете се, че получавате подходящо пенсионно право от Германия или друга държава, която може да е от значение за вашето положение.
Физическите лица могат да подадат заявление, въпреки че законният представител или всяко упълномощено лице може да го направи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg