Пенсионната система в Люксембург се състои от няколко стълба. Това включва държавната пенсия от публично ниво, професионалните пенсии и личните пенсии. Администрацията на Caisse Nationale d’Assurance Pension (CNAP) – държавният пенсионно застрахователен фонд, управлява тези средства, обяснява изданието expatica.
 
Работниците могат да претендират за пълна и частична държавната пенсия. Това, което получават, зависи от броя на годините, в които са правили осигурителни вноски, докато навършат 65 години. Това е възрастта за пенсиониране на Люксембург и кога хората могат да започнат да претендират за държавна пенсия.

Данни показаха, че в момента около 98 470 души получават държавна пенсия за старост в Люксембург. 35 050 от тях получават пълната пенсия, а останалите 63 420 получават частични пенсии. Много хора, които получават частични пенсии в Люксембург, са изселници, които също имат пенсионен доход от друго място.

Официалната държавна пенсионна възраст в Люксембург е 65. За да отговаряте на условията за получаване на пенсия, трябва да сте внасяли поне 10 години социалноосигурителни вноски, докато навършите 65 години. Това ви дава право на частична пенсия.
Пенсионна възраст в Люксембург
 
За да претендирате за пълната държавна пенсия, трябва да сте внасяли осигурителни вноски  поне 40 години (или 480 месеца). Най -рано можете да започнете да получавате държавната пенсия на 57 години и трябва да сте направили 480 месечни вноски, за да имате право. Има и възможност да се пенсионирате, когато навършите 60 години, стига да сте направили необходимите вноски.

istock
istock

Кой може да претендира за държавна пенсия в Люксембург
 
Чужденците имат равно право да искат държавна пенсия в Люксембург като тези, които са родени там. Те обаче трябва да са внасяли вноски поне 120 месеца.

Ами ако нямате право на пълна пенсия
 
Ако не сте направили достатъчно осигурителни вноски, за да се класирате дори за частична държавна пенсия, може да поискате обратно парите, които сте внесли.

Как да докажем трудовия си стаж от друга държава

Има услуга, в която можете да кандидатствате за възстановяване на вашите осигурителни вноски. Можете също да кандидатствате за възстановяване, ако сте платили вноски на стойност повече от 40 години, преди да поискате пенсията си.
 
Кандидатите за възстановяване трябва да са на възраст над 65 години и да не се ползват от лична пенсия въз основа на вноските в Люксембург или в която и да е друга държава. Вашето заявление трябва да е било вече подадено до момента на изплащане на пенсията; в противен случай правата ви върху вашите вноски ще бъдат загубени.

istock
istock

Пенсионни вноски
 
Понастоящем всеки, който реши да живее и работи в Люксембург, трябва да плаща 24% от брутния си доход във фонда за държавни пенсии и обезщетения за граждани с увреждания. Наскоро имаше опасения дали сегашното ниво на вноските ще бъде достатъчно за поколението, което скоро ще се пенсионира. Друг въпрос е дали работната сила може да подкрепи това голямо търсене на пенсия.

При определени обстоятелства правителството записва, че сте правили вноски през време, когато не сте направили технически. Тези на възраст между 18 и 27 години, които прекарват години в официално обучение или професионално обучение, ще се отчитат тези години като общ принос.
Следователно, въпреки че може да не сте на работа по време на четиригодишен университетски курс, правителството все още отчита тези четири години, сякаш правите вноски.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg