Жените в България получават пенсия 5 години повече от мъжете, показват данните на Националния осигурителен институт. За времето от 2012 година до 2020 г. средната продължителност на периода, в който дамите взимат пари за старост, е 27,6 години, докато за мъжете той е 22 години.

Една от причините е по-голямата продължителност на живота на българките спрямо силния пол. Другият фактор е, че дамите у нас се пенсионират при по-ниска възраст.

След промените в Кодекса за социално осигуряване, приети през 2015 г., от 2016 г. възрастта за пенсия при жените расте с 2 месеца всяка година, а тази при мъжете с 1 месец.

Така през миналата година дамите трябваше да навършат 61 години и 6 месеца, а мъжете – 64 години и 3 месеца, за да има това право.

Как се формира пенсията

За тази година изискването за пенсионна възраст за жените е да са навършили 61 години и 8 месеца,  а за мъжете – 64 години  и 4 месеца. Възрастта за пенсиониране на двата пола трябва да се изравни през 2037 година – на 65 години.

istock
istock

Въпреки това изискване средната възраст, на която жените са се пенсионирали през миналата година, е 63 години, а при мъжете – 65 години и 4 месеца.

Това се дължи на факта, че част от хората имат пропуски в осигуряването и нямат натрупан нужния стаж, за да получат пълна пенсия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg