Възнагражденията за социалните дейности във всяка една от общините може да се увеличат спокойно с 20-25%. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в Стара Загора, на среща на ръководството на синдиката с делегати за предстоящия на 10 и 11 май  Девети Конгрес на конфедерацията.

“Никакво замразяване на минималната работна заплата няма да има. Това е потвърдено”, заяви Димитров. Той разясни, че се прогнозира ускоряването на инфлацията поне до третото тримесечие на годината, като тя вероятно ще достигне 15%. Следователно 15-процентното увеличение на доходите е без алтернатива, смята той.
 
Президентът на конфедерацията каза още, че прогнозите на КНСБ от 2017 г. за ръста на доходите до 2022 г. са доста точни. Към декември 2021 г. средната работна заплата е малко по-малко от прогнозираните преди пет години 1700 лева, а минималната работна заплата с увеличението от 1 юли ще доближи значително до предвидените 800 лева. От днешна перспектива КНСБ и Института за социални и синдикални изследвания изчисляват, че при нормализирана инфлация ръстът на средната работна заплата ще се движи с 12-13% нагоре на годишна база, а минималната – изпреварващо със 17-18%.

Всъщност през изминалата година и без натиска на синдикатите СРЗ  се увеличи с почти 12%, уточни Димитров. За да няма работещи бедни, е необходимо минималната заплата да не бъде по-ниска от заплатата за издръжка, като Институтът за социални и синдикални изследвания изчисли, че за последното тримесечие на 2021 г. тя е 1148 лева в нетно изражение, припомни президентът на КНСБ.

Какво се случва с доходите на хората в България

Любослав Костов посочи , че най-богатите 20% взимат осем пъти повече от най-бедните 20%.  Той аргументира  предложенията на КНСБ за въвеждане на 15% ставка на ДДС, корпоративния налог и данък общ доход. В момента данък печалба е 10%, а това означава, че бизнесът внася най-малко в бюджета под формата на данъци.
 

istock
istock

Тодор Капитанов заяви, че конфедерацията разчита най-вече на Директивата за адекватни и справедливи минимални работни заплати и насърчаване на колективното трудово договаряне. Той представи данни за броя на действащите КТД в страната и подчерта, че в разрастването на обхвата има застой. “Зеленото и дигиталното ще са водещи в договарянето, а КНСБ ще работи върху повишаването на компетенциите по тези теми. А заплатата за издръжка ще използваме като мотив за повишаването на възнагражденията”, каза още Капитанов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg