Шефовете настояват за връщане на служителите им в офиса. Само че правилата не важат непременно и за тях, пише Bloomberg.

Макар че 35% от служителите на неръководни постове са в офиса пет дни в седмицата, само 19% от ръководителите казват същото, показва допитване на изследователския консорциум Future Forum. От дела на служителите, които пътуват до работа, над половината казват, че биха искали поне някаква гъвкавост, а служителите на неръководни постове масово съобщават, че имат много по-лош баланс между работа и личен живот от шефовете си.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. за служителите на неръководни постове е било около 1,3 пъти по-вероятно от шефовете им да бъдат изцяло в офиса. Сега това е почти два пъти по-вероятно, а делът на служителите на неръководен пост, които са пет дни в седмицата в офиса, е най-висок от началото на допитването през юни 2020 г., сочат резултатите сред над 10 хил. „бели якички“, анкетирани в САЩ, Австралия, Франция, Германия, Япония и Великобритания.

Пропастта показва двоен стандарт в посланието за завръщане в офиса – ръководители от Bank of America до компанията-майка на Google Alphabet насърчават служителите си да се завръщат отчасти, за да стимулират сътрудничеството лице в лице, но самите ръководители донякъде са изключение. Компаниите опитват също да оправдаят дългосрочните наемни договори на офиси или първокласните централи като Apple Park в Купертино, щата Калифорния.

Ще запази ли бизнесът хибридния модел на работа

Според допитването хора, които са недоволни от гъвкавостта на работното си време, е три пъти по-вероятно да кажат, че определено ще потърсят нова работа в идната година. То показва също, че балансът между работа и личен живот е намалял два пъти за служителите на пълен работен ден спрямо тези с гъвкаво.

istock
istock

Освен подобряването на психическото здраве на служителите предложението за повече варианти може да спомогне за разнообразяване на служителите, равенство и включване. Около 82% от азиатците и хората от азиатско-американски произход и 79 на сто от чернокожите респонденти предпочитат хибриден или напълно отдалечен модел на работа спрямо 77% от белите респонденти.

Жените и работещите майки са изразили желание за гъвкавост на локацията повече от всякога, тъй като разходите за отглеждане на дете продължават да растат.

  За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg