През последните две години с началото на пандемията и въвеждането на дистанционен модел на работа на пръв поглед компаниите спечелиха от спестяване на офис разходи например, но това сериозно повлия на ангажираността на хората. Това каза по NOVANEWS експертът „Човешки ресурси” Мария Стоева.

„Това повлия и на задържането на хората на работното място. Напускането на служители през последните две години в световен мащаб е голямо. Така, че може да се каже, че повече са негативите от този модел на работа”, добави тя. 

Искат работодателите да плащат месечна надбавка за хоум офис

Според оперативния мениджър Християн Петков негативите не са повече, но трудностите са се увеличили.

„Изглежда, че условията са се облекчили, но липсва социалният елемент в изграждането на една организация, което коства напускането на кадри и назначаването на нови. Докато един служител започне да носи стойност на компанията минават между три и шест месеца, което струва пари на фирмите”, каза той.

istock
istock

Все още конкретен отговор на въпроса доколко предпочитан и по-добър вариант е работата от вкъщи няма.

Все повече хора искат да се върнат на работа в офисите

„В някои компании това е по-добър и работещ вариант, за други обаче не е. Изключително голям брой хора предпочитат да работят от вкъщи, смятайки че така са по-продуктивни. Затова и много компании търсят начини да запазят хибридния модел на работа”, добави Мария Стоева.

Християн Петков добави, че през последните две години над ¼ от българите са работили от вкъщи, като близо 80 % от тях желаят да се върнат в офиса под някаква хибридна форма.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg