След първоначалния ентусиазъм от дистанционната работа все повече хора искат да се върнат в офисите.

Между 70 и 80 на сто от служители, на които бизнесът позволява, в момента ходят в офиса поне веднъж в седмицата. Все по-голямо е желанието на хората да работят само един или два дни дистанционно. Единични са случаите на хората, които отказват да се върнат в офисите. Това каза Георги Първанов, председател на Контролния съвет на Българската асоциация за управление на хора по време на онлайн дискусия "Перфектната буря: революция и иновации в управлението на хора и офис пространства".

Как ще ни проверяват, ако работим от вкъщи

Сред проблемите, свързани с дистанционната работа, експертът изтъкна затрудненията на новоназначените служители по време на пандемията, като голяма част от тях дори не са виждали офиса и не познават колегите си, загубата на комуникация между отделите, падането на нивото на иновациите. Същевременно той посочи, че с връщането към нормалния работен режим кариерните възможности на работещите се увеличават заради това, че могат по-добре да се представят, да бъде видяна работата им, да общуват с ръководителите си.

istock
istock

Връщането в офисите ще принуди работодателите да прилагат нов гъвкав модел на придобивки за служителите си, съобразен с индивидуалния им профил, каза Петя Динолова от "РеБенефит" (ReBenefit). Като цяло собствениците на сградите, които предлагат офиси под наем, са използвали двете пандемични години, за да ги обновят, да предложат зелен поглед на работното място под формата на градини на покрива или пред сградата и зони за отдих, коментира Таня Косева-Бошова от "Лайънс хед" (Lion’s Head).

Можем ли да откажем проверка от Инспекция по труда при „хоум офис“

Сред трайно навлизащите нови придобивки са такива, свързани със здравното осигуряване, като се очаква занапред това да се превърне в корпоративен стандарт.

Все повече работодатели предлагат на служителите по-разнообразни и удобни варианти за придвижване до офиса с електромобили, възможност за споделено пътуване, тротинетки, а не само карта за градския транспорт, каза Динолова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg