Наред с последиците от пандемията, заради войната в Украйна експертите прогнозират нов скок на цените, на първо място - на енергоносителите, на фона на вече високата инфлация.

На дневен ред отново излиза темата със сметките на домакинствата и доходите, с които разполагат.

Трудово-правната уредба е тясно свързана със социално-икономическата ситуация и растящата инфлация, категорични са и от бизнеса, и от синдикатите.

Преди дни стана ясно, че социалното министерство е предложило преговори за сключване на споразумение между социалните партньори за промени в Кодекса на труда, свързани с дистанционната работа.

Все повече хора искат да се върнат на работа в офисите

От КНСБ вече обявиха, че ще поискат работодателите да плащат месечна надбавка за домашен офис, с която работещите да си покриват разходите за ток, отопление и наем, когато принудително се трудят хоум офис. 

От КНСБ и от Българската стопанска камара заявиха, че ще се отзоват на поканата на социалното министерство за започване на преговори за споразумение по корекции в регламента на работата от разстояние.

istock
istock

Според синдиката Кодексът на труда трябва да се съобрази с новите предизвикателства и да даде още по-детайлна уредба на дистанционната работа.

Основният момент е, че в закона следва да се разграничат случаите, в които тази работа е задължителна и в кои - доброволна, коментира за БНР националният секретар на КНСБ Величка Микова. Тя нарече „историческо“ отправеното от социалното министерство предложение за преговори:

Как ще ни проверяват, ако работим от вкъщи

"То оставя на партньорите те сами да постигнат договореност кои текстове да бъдат предоговорени, заради пандемията и други фактори", допълни Микова.

В закона не са уредени въпросите, свързани със заплащането на консумативи при дистанционната работа или отговорността на работодателя при трудова злополука, смята още Микова. 

Сред аргументите на синдикалните експерти за плащането на такава надбавка са тези, че още от края на 2021-а година домакинствата понасят сериозен инфлационен натиск основно заради повишената цена на електроенергията за фирмите, но че последици от войната в Украйна може да доведат до нов ценови шок.

istock
istock

На дневен ред отново излиза темата с платежоспособността на домакинствата. Над два милиона души не могат да поддържат и сега дома си достатъчно топъл, припомниха още от КНСБ данните на Евростат.

От синдиката искат да се разпишат и правила кога, ако настъпи такава злополука при работа от разстояние, тя е трудова злополука, и кога – битов инцидент.  Експертът допълни, че има други страни, например, Германия, в които съществува модел за плащане на такава надбавка хоум офис.

Според експерта по социален диалог в Българската стопанска камара Жасмина Саръиванова работодателската организация също ще откликне на поканата за преговори:

Изоставаме от Румъния по правила за работа от вкъщи

"Уредбата на работата от разстояние е регламентирана още от 2011 година и то на базата европейско рамсково споразумение. Всичко е добре разписано в Кодекса на труда."

istock
istock

Според нея обаче в момента разполагаме с достатъчно подробна уредба на дистанционната работа.

Относно искането на КНСБ за изплащане на надбавка хоумофис от работодателите, Жасмина Саръиванова заяви:

"И към момента има предприятия, в които се договоря подобна възможност, но ние все пак ще чуем мнението сега и на бизнеса, и на КНСБ."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg