Само 14% от европейските служители искат да се върнат в офиса и да работят в обичайното време от 9 до 17 ч. Повече от половината казват, че са станали по-продуктивни в резултат на работата от дома по време на пандемията, показва ново проучване, цитирано от Ройтерс.

В същото време "хибридната работа" - съчетание от работа вкъщи и в офиса - има и своите недостатъци, като над една четвърт от анкетираните имат усещането, че работят по всяко време или през нощта, сочи изследването, поръчано от Samsung Electronics и консултантската компания The Future Laboratory.

Близо 83% от работниците търсят повече подкрепа от работодателите си, за да балансират професионалния и личния си живот. По данни на Евростат през 2020 г. около 12% от заетите лица в Европейския съюз са работили от вкъщи като цяло в сравнение с около 5% преди пандемията.

"Присъствената работа вече е остаряла концепция, работодателите трябва да обмислят внимателно как да отговорят на изискванията на съвременния хибриден живот", коментира Бенджамин Браун, вицепрезидент на Samsung Европа.

Обезщетениe за причинени вреди на работника

Две трети от европейците заявяват още, че са направили или планират да направят подобрения в дома си, за да улеснят хибридния живот, например чрез създаване на офис пространство у дома, а 41% дори са решили да се преместят.
 

istock
istock

51% пък казват, че технологиите им помагат да поставят граници, например като използват мобилни аларми или приложения за управление на времето.
"Вероятно технологиите ще започнат да играят по-голяма роля в следенето на психическото ни състояние и щастието ни, както е и при физическото ни здраве, а смарт устройствата ще се превърнат в наши асистенти за благополучие", смята Майк Викинг, главен изпълнителен директор на датския Институт за изследване на щастието.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg