Отивайки на работа сутрин, малко хора се замислят, че в офиса има неща, които могат да повлияят на здравето им. Ето за какво да внимавате по време на работа и как да се предпазите от заболяване:
 
Работа в седнало положение
 
Експертите категорично не препоръчват да прекарвате много време, оставайки в една позиция. Това може да доведе до  развитие на различни сериозни заболявания, по-специално - сърдечно-съдови. Според тях прекарването на повече от пет часа на ден пред екрана на лаптопа в седнало положение може да доведе до сърдечен удар. Модерният начин за работа в изправено положение в наши дни също не е опция. Последиците от този начин на работа могат да бъдат болки в гърба и краката, пренапрежение на вените и кръвоносните съдове и други неприятности.
 
Съветите на специалистите са да се раздвижвате на всеки двадесет минути. Ако можете да се разхождате из офиса, направете го. Дори обикновеното люлеене на краката ви под масата и леките навеждания встрани ще имат положителен ефект върху здравето ви.
 
Офис с отворен план
 
Повечето съвременни офиси днес са с отворен план. Такава организация на работното пространство има и отрицателни страни. Според проучване на датски учени служителите в "отворени" офиси са с 62% по-склонни да вземат отпуск по болест в сравнение с офис служителите, които имат отделни стаи или поне прегради. Това е разбираемо. Много служители идват на работа в не дотам добро здраве и офисът се превръща в истинско място за размножаване на бактерии.
 
Мийте ръцете си колкото е възможно по-често, опитайте се да прекарате обедната си почивка на чист въздух и, разбира се, не трябва да бъдете герои и да ходите на работа с признаци на неразположение.

istock
istock

Вентилационна система
 
Въздухът в офиса, влизайки в сградата през вентилационната система, циркулира вътре в пространството, като се пречиства. Това е идеалният вариант. Всъщност във въздуха попадат всякакви микроорганизми и токсични частици, които ежедневно се отделят от химикали, мастило за принтер и т.н. Освен това самите филтри с изтекъл срок на годност се превръщат в среда за размножаване на бактерии и мухъл. Със сигурност рискът от астма, хронично възпаление и синузит, както и различни алергии е съвсем реален.

7 признака, че трябва да смените работата си

Специални служби обикновено се занимават с проверка и почистване на филтрите в офисите, така че можете да попитате отговорното лице преди колко време е извършена тази процедура. Можете също да опитате да се защитите, поне минимално, като сложите растение в близост до работното си място, което има способността да пречиства въздуха (фикус, бръшлян и др.).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg