“Оказва се, че втора работа в България официално имат под 1% от хората, сочи статистика на НСИ. Близо 90% от доходите на българите идват от заплата, пенсии и социални помощи. Инвестициите също са под 1%, а другите източници са около 4%. В същото време се правят много проучвания, които показват, че около 30% е делът на сивата икономика в България.“ Това заяви в “Нашият ден“ финансовият експерт Стойне Василев.

“Това, което препоръчвам, е там, където работим, да се възползваме от опции за допълнителни проекти, което е най-лесното и най-близко до нас. Ако това не е възможно, можем да потърсим допълнителна работа. Платформите за фрийлансъри например са добра опция за намиране на допълнителни доходи.“, посочи Василев.
 
Според него другото нещо, което можем да правим, е да организираме някаква малка търговска дейност – много е лесно човек да си направи онлайн магазин или дори да ползва сайтовете за обяви и там да купува и продава.
Още една много популярна дейност у нас е т.нар. -  Drop shipping - да продаваме без да имаме някаква наличност, като реално стоките се изпращат от друг магазин.
 
Там обаче трябва да преценяваме много внимателно сайтовете, защото освен възможностите има и много фирми, които се опитват да правят някакви измамни схеми или не са коректни с плащанията. Трябва да проверим дали фирмата е легитимна и дали сайтът има и други хора, които изкарват допълнителни доходи от него., казва експертът.

Какво се случва с доходите на хората в България

“Бих започнал от жилищата, които в момента не ползваме, в някои градове. Да се възползваме от това, което вече имаме, защото не е толкова сложно да ги отдаваме под наем. Има фирми, които се занимават изцяло с този процес.
 

istock
istock

Преди да помислим за покупка на инвестиционен имот, които да отдаваме под наем, може да помислим за тези, които вече притежаваме и стоят празни. Статистиката показва, че дори в София близо ¼ от имотите са празни.
 
На второ място, когато решим да ставаме рентиери, пак да си напишем домашното и да потърсим специалисти в тази сфера. Въпреки че изглежда лесно за много хора, да си купят имот и да го дават под наем, това не така. Цените в момента растат и наемите се задържаха на по-ниски нива, което намалява и доходността.“, пояснява Василев.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg