Делът на жените между 25 и 54 години в Европейския съюз, които изобщо не са търсели работа, спрямо всички безработни дами, е бил по-висок (18,5 процента) в сравнение с този на мъжете (8,2 процента) в същата възрастова група през 2021 г., информира Евростат.  

Статистическата служба на ЕС отчита съществена разлика в причините, поради които безработните жени и мъже между 25 и 54 години не са търсели работа.

Делът на жените, които не са се опитвали да си намерят работа заради необходимостта да се грижат за близък човек (5,7 процента) или по други семейни причини (2,9 процента), е бил значително по-висок от този на мъжете. Общо 0,5 процента от тях не са търсели работа през 2021 г. поради посочените по-горе причини.

Евростат безработни жени мъже в Европейския съюз 2021 година

В половината от страните в ЕС делът на жените между 25 и 54 години, които са изтъкнали необходимостта да се грижат за близък човек, е бил над 5 процента от всички безработни дами, които изобщо не са търсели работа. Най-голям е бил броят на тези жени през 2021 г. в Чехия (12,8 процента). Следват Румъния (11,0 процента) и Ирландия (8,2 процента). Страните от ЕС с най-малко безработни дами, които не са търсели работа поради необходимостта от грижата за близък човек, са били Дания (0,9 процента), Швеция (1,5 процента) и Словения (1,8 процента).

В България делът на тези жени през 2021 година е бил 5,4 процента. Дамите между 25 и 54 години, които изобщо не са търсели работа, са съставлявали 18,8 процента от всички безработни жени. При мъжете този процент е бил 11,2.

Само в една страна от ЕС общият дял на мъжете, които не са се опитвали да си намерят работа заради необходимостта да се грижат за близък човек или по други семейни причини, е бил над 1 процент - Ирландия (1,1 процента). В България тези мъже са били 1 процент от безработните господа между 25 и 54 години, които изобщо не са търсели работа. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg