На търг, провел се в Япония, първите за годината половин килограм череши от сорта „Сато Нишики“  (Sato Nishiki) бяха продадени за 1 милион йени, които възлизат на около 9,7 хил. долара, информира propozitsiya.com.

 „Сато Нишики“ са висок клас череши, които от октомври миналата година се отглеждат в района Тендо Сити. На изложението бяха представени едва три кутии от тях.

Усилията на фермерите бяха възнаградени. Първата партида от 500 грама „Сато Нишики“ бе продадена за внушителните 9,7 хил. долара.

Високата цена на този плод се дължи на технологията на отглеждането му. Черешовите дървета растат в специални саксии. От юни до началото на октомври те се поставят в хладилник, а след това се пренасят в оранжерия.

istock
istock

Именно там през деня се развиват при температура около 25 градуса, а през нощта – при около 13 градуса.

Кои плодове и зеленчуци са най-замърсени с пестициди

Организаторите на търга отбелязват, че миналата година „първата партия“ „Сато Нишики“ се е продала „само“ за 500 000 йени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg