Американски изследователи публикуваха списък с растителни храни, които са най-замърсени с пестициди.

Екологичната организация от САЩ Environmental Working Group , която провежда проучвания за безопасността не само на храните, но и на водата и козметиката, представи своите открития и препоръки относно това кои растителни продукти могат да бъдат опасни за човешкото здраве.

Откриха опасен немски колбас в нашите магазини

Специалистите обръщат специално внимание на онези растителни продукти, които нямат твърда кора, която би защитавала плода от проникването на пестициди.

Химикалите, използвани от фермерите за защита на растенията от вредители и болести, най-лесно и бързо, проникват в ягоди, спанак, къдраво зеле, нектарини, ябълки, грозде, праскови, череши, круши, домати, целина и картофи.

istock
istock

Това обаче не означава, че тези продукти трябва да се изхвърлят от трапезата. Трябва да ги измиете старателно, най-добре – с обикновена домашна сода, препоръчват експертите.

Има и „положителен“ списък с продукти

В тях нивото на пестициди е почти на нула. Той включва авокадо, царевица, ананас, грах, лук, папая, патладжан, аспержи, киви, бяло зеле, карфиол, пъпеш, броколи, гъби и диня.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg