През декември Турция е регистрирала рекорден месечен износ на стойност 17,8 милиарда долара, съобщи турската министърка на търговията Рухсар Пекджан, цитирана от Анадолската агенция.

Пекджан посочи, че износът през декември е отбелязал растеж от 16 процента на годишна база.

Тя изтъкна, че отчетеният износ през декември представлява исторически месечен рекорд.

Турска банда измами хиляди германски пенсионери

Вносът през декември е бил на стойност 22, 4 милиарда долара, което представлява увеличение от 11,7 процента спрямо същия месец на предходната година.

istock
istock

Същевременно износът на Турция през 2020 г. е бил на стойност 169,5 милиарда долара, съобщи министър Пекджан, цитирайки предварителни данни.

Реализираният износ, въпреки сериозното икономическо свиване и намаляване на търсенето на експортните пазари на страната, особено в ЕС, в условията на пандемията, е успех за турските износители, счита Пекджан.

Турция иска PCR тест от пристигащи в страната

Тя посочи, че тази цифра надхвърля целта от 165,9 милиарда долара за износа през 2020 г., поставена в средносрочната икономическа програма на страната.
Пекджан каза, че турският внос през 2020 г. е нараснал с 4,3 процента на годишна база и е достигнал 219,4 милиарада долара.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg