В продължение на дълго време кариерата на Параш Шах познаваше само една посока: стремглаво нагоре.

След около седем години в британската банка HSBC банкерът премина в Citigroup като трейдър на облигации. През януари обаче 31-годишният талант изведнъж напусна доставчика на финансови услуги - само след две години в него.

Financial Times смята, че е открил причината за напускането на Шах: твърди се, че е уволнен, защото е крадял храна от столовата в лондонската централа на Citigroup. Четирима души от обкръжението на Шах са потвърдили това за британския финансов вестник.

The Wall Street Journal също съобщава, че Шах се е хранил няколко пъти в столовата, без да плаща. Citigroup и Шах са отказали коментар.

Бнакерът беше главен трейдър за така наречените „облигации с висока доходност" за Европа, Африка и Близкия изток. Това е по-елегантният английски термин за рисковите облигации.

istock
istock

Конкуренти изчисляват, че младият банкер е получи седемцифрен пакет с компенсации за работата и длъжността си. Според WSJ  той е получавал около 1 млн. паунда заедно с бонуса.

Уволнението на Шах се е случило няколко седмици преди раздаването на бонусите в Citigroup.

Шах не е бил първият топ банкер, който освобожава поста си заради предполагаема дреболия.

Орязват бонусите на банкерите

Например японската банка Mizuho уволни един от най-добрите си лондонски банкери през 2016 г. заради открадната резервна част от колелото на свой колега. Приблизителната ѝ стойност: около пет евро.

През 2014 г. финансовият регулатор на Обединеното кралство забрани на бившия мениджър на Blackrock Джонатан Бъроуз да продължи банковата си кариера в Обединеното кралство, тъй като многократно е бил хващан да пътува незаконно.

istock
istock

Той многократно е избягвал да плаща „правилната цена“ за пътуването с влак до местоработата си.

От влаковата компания заявиха по онова време, че Бъроуз е избегнал такси на стойност 43 000 паунда, докато управителят на фонда каза, че дължимата сума е значително по-малка.

Тогава FCA заяви, че очаква финансовите служители да действат честно и почтено по всяко време.

Едно е сигурно: случаят в Citigroup няма нищо общо с липсата на резултати.

Приходите в подразделението за ценни книжа с фиксиран доход, който също включва областта на дейност на топ трейдържа Шах, са нараснали с 49 процента през четвъртото тримесечие в сравнение с 2018 година.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg