В докладът за финансовите си резултати, компанията Алфабет, която притежава Гугъл и ЮТюб, за първи път разкри колко печели платформата за споделяне на видеоклипове, пише Евронюз.

Данните за последното тримесечие на 2019 г. сочат, че ЮТюб е донесъл на компанията 15,2 милиарда долара през изминалата година.

Приходите специално за последната четвърт на годината са били 4,7 милиарда, което не включва парите от абонатите на ЮТюб ТВ и ЮТюб Премиум.

EK погна Фейсбук и Гугъл заради личните данни

Публикуваните данни дават и историческа перспектива за развитието на видео платформата като бизнес и по-специално за ръста на постъпленията от реклами.

През 2017 г. те са били 8,15 милиарда, а само две години по-късно са почти 2 пъти повече от това.

Досега детайлите за финансовите параметри на ЮТюб бяха строго пазена тайна. Гугъл купи сайта през 2006 г. и го превърна в абсолютен лидер във видео споделянето.

Докладът, публикуван в понеделник показва още, че Алфабет са имали приходи от 8,9 милиарда долара от предоставянето на т.нар. облачно съхранение.

Google
istock

Търсачката на Гугъл и останалия рекламен бизнес на компанията им е донесла приходи от 98,1 милиарда през 2019 г.

Инвестиция от 1000 долара в Google преди 10 години - колко бихте имали сега?

Това е първият толкова подробен доклад, откакто Сундар Пичай стана директор на Гугъл през 2015 г. През декември той беше назначен и за директор на Алфабет.

Тогава основателите на Гугъл Лари Пейдж и Дейвид Брин обявиха, че се отдръпват от ролите си на изпълнителен директор и президент на компанията.

Повишената прозрачност идва в светлината на все по-засилени проверки от страна на регулаторите на Алфабет и други големи компании от Силициевата долина, дали не упражняват монопол.

Общите приходи на Алфабет от 46,1 милиарда долара за последното тримесечие бяха малко под очакванията на експертите.

А въпреки че печалбата беше по-висока от очакваното, акциите на Алфабет спаднаха с около 4 процента, след обявяването на данните.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg