Европейската комисия започна проверка как Фейсбук и Гугъл позват личните данни на гражданите на Европейския съюз, пише БГНЕС.

Говорител на Комисията обяви, че въпросник с редица питания е бил изпратен на двата интернет гиганта.

"Проверката се отнася до това как се събират данните на гражданите, как се съхраняват, как се използват и коя част от тях служи за генериране на печалби от реклама.", казват от ЕК.

Изпращането на въпросник може да е първата стъпка от пълномащабно разследване на ЕК.

Вицепрезидентът на Фейсбук Ник Клег беше попитан на среща с медии дали са получили въпросника, но избегна даването на директен отговор.

istock
istock

Как да спечелиш 50 000 срещу касова бележка

От Гугъл пуснаха обръщение, в което се казва "Гугъл използва данни, за да прави услугите ни по-полезни и показва на потребителите релевантни реклами. Даваме на хората контрол, с който да управляват, изтриват или прехвърлят данните си."

Откакто Маргрете Вестгер стана еврокомисар през 2014 г., Комисията, тя предупреди че ще наблюдава внимателно как интернет гигантите боравят с личните данни на гражданите.

В последните няколко години Гугъл бяха глобявани с огромни суми от ЕК, предимно заради налагането на монополно положение на пазара за интернет реклама.

istock

Укрити 300 милиона чрез търговия през социални мрежи и сайтове

В новата Европейска комисия Вестагер беше повишена и вече е заместник-председател.

Тя продължава да отговаря за конкуренцията, но вече в правомощията й е и дигиталния сектор.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg