Вече има  случаи на уволнени работници, заради  техни  действия във Фейсбук.

Става въпрос за  споделяне на работен фиш, коментар, който уронва престижа на работодател, и други.

Това съобщи националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов на дискусионен форум, част от национална кампания „Арена работеща България”.

По думите му Фейсбук е една от най-популярните социални мрежи у нас,  а  действията ни в интернет пространството се отразяват на нашите професионални задължения.

Могат ли да ни глобяват, ако закъснеем за работа

Според статистическите данни, 87% от контактите ни в социалната мрежа са и нашите колеги и всичко, което публикуваме в личните си профили, се вижда и от нашите  работодателите.

 Именно тези публикации създават различни трудово-правни проблеми.

istock
istock

Според Тодор Капитанов  вече е назрял моментът за  регулация и създаване на политики, които да определят поведението  на работещите в социалните мрежи.

Колко заплати мога да получа при напускане

Тези мерки трябва да повишат културата на общуване там, тъй като активността е най-голяма  в рамките на работната седмица и то във времето между  13.00 часа и 15.00 часа. 

„Въпросът е много чувствителен, защото опира до личните свободи и гражданските свободи. КНСБ не може да си позволи да подеме кампания за въвеждането на какъвто и да е вид регулация или препоръки, без  да обсъди в широк формат желанията на работещите.

Затова  за участие в срещите са поканени работещи и работодатели”, поясни той. 

istock
istock

Опитът от проведените до момента срещи  показва, че работещите се обединяват около  идеята за необходимост  от подобни регулации, защото те са в тяхна полза, а формата на регулация, трябва да се определи в диалогов режим, а не да  бъде предприета едностранно.

Причина за 50% от болничните листове, които се издават от лекарите, е синдромът  бърнаут или т. нар. „прегаряне” на работното място.

Това сочат данните на НСИ от 2019 година, които сподели още  националният секретар на КНСБ. 30% от причините за напускане  на работа, също са породени от това, а загубите за бизнеса се изчисляват на 140 милиона лева.

„ Друг проблем, причина за бърнаут, според работещите, е че не знаят точно какви са очакванията от тях на работното място. Длъжностните характеристики  са така изработени, че да  позволят назначаването на служителя на работа.

istock
istock

От там нататък, той не може да се ориентира какви са неговите отговорности и какво трябва да прави. Именно това причинява голям стрес”, допълни Капитанов.

Фирмена тайна и конфиденциалност – как да ги запазим?

КНСБ и КТ „Подкрепа” са инициирали подписка,
която  се разпространява в предприятията и има за цел да насочи вниманието на управляващите към несъответствия с международни документи, по които България е страна.

Такова несъответствие се наблюдава с Директива за работното време на ЕС и с Конвенция номер 1 на Международната организация на труда за работното време, по отношение режима на сумираното отчитане на работното време и продължителността на работната седмица, каза вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

Нашият закон допуска 56 часова работна седмица, докато международните стандарти - не повече от 48 часа. Инспекцията по труда е констатирала безброй нарушения в това отношение, каза Христов.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg