На 27 септември Google навърши 21 години. Технологичният гигант има какво да празнува след повече от две десетилетия в бизнеса.

Това е един от най-посещаваните уебсайтове в света и името му е толкова популярно, че се смята за глагол в английския речник (Не , сериозно - Google it!).

Успехът на Google след като става публична компания се оказва положителен за акционерите.

Инвестиция от 1000 долара през 2009 г. би струвала повече от 4 800 долара към 2 октомври 2019 г., като общата възвръщаемост е около 400%, според изчисленията на CNBC.

За същата времева рамка, за сравнение, S&P 500 спечели обща възвръщаемост от малко повече от 250%. Компанията, която стана публична през 2004 г., има текуща цена на акциите около 1200 долара.

Google
istock

ЕС обмисля "данък-климат" за авиокомпаниите

Въпреки че акциите на Google са се справили доста добре през годините, всяка отделна акция може да надхвърли или да постигне по-ниски резултати, а миналите доходи не предсказват бъдещи резултати.

Важно е да се отбележи, че Google всъщност сега се нарича Alphabet. Тази промяна се случи през 2015 г. като начин за реорганизация на компанията и нейния нарастващ брой бизнеси извън търсенето.

Как Google стартира

Google е основана през 1998 г. от двама докторанти от Станфорд. студенти, Сергей Брин и Лари Пейдж. Двойката написва и публикува документ за разработването на „прототип на широкомащабна търсачка“, който става първата итерация на Google, която познаваме днес.

Google
Getty Images

Отначало Брин и Пейдж управляват Google от гаражно пространство в Менло Парк, Калифорния. Но до пролетта на 1999 г. те се местят в подходящ офис в Пало Алто, Калифорния. Компанията се премества отново през 2004 г. в комплекс от сгради в Маунтин Вю, Калифорния, сега известен като „Googleplex.“

Страните от Г-7 обсъждат данъците за технологичните гиганти

През 1999 г. Google печели 220 000 долара годишни приходи. Четири години по-късно, през 2003 г., команията печели близо 1 милиард долара, спечелвайки титлата „Най-бързо развиваща се технологична компания в Северна Америка“, според класацията на Deloitte.

Разширяване на Google с течение на времето

Бързият растеж на Google отвори големи врати за разширяване на бизнеса. През 2001 г. Пейдж и Брин наемат Ерик Шмид като изпълнителен директор на Google, за да им помогне да развият компанията. С отговорността на Шмит Google бързо се разширява отвъд основната си идентичност като търсачка.

През 2003 г. Google стартира AdSense, рекламна програма, използвана от издателите на уебсайтове за насочване към потребители. Влизането в рекламното пространство се оказа изгодно за Google, като 85% от общите му приходи все още се генерират от рекламни технологии.

Google придоби платформа за смартфони Android през 2005 г. и добави YouTube към портфолиото си през 2006 г.

Франция въвежда данък за големите технологични компании

Компанията също така купи Motorola Mobility през 2011 г., за да засили процеса на производство на смартфони и приложението за навигация на смартфони Waze през 2013 г.

Общо Google придобива над 200 компании, като до 2010 г. те са средно по 2 на месец.

Под ръководството на Шмид, Google става публична компания на 19 август 2004 г. и събира 1,67 милиарда долара с цена на акцията от 85 долара.

Google
istock

Не само дебютът му на Уолстрийт бе един от най-големите, който технологичният сектор някога е виждал, но също така привлече вниманието към компанията и помогна на технологичния гигант да събере нови потребители.

От гледна точка на потребителя, Google е намерил начин да се докосне до почти всяка част от онлайн изживяването, включително чрез своите маркови услуги за продуктивност, като Google Документи, Google Таблици, Gmail, Google Календар, Google Drive и други.

И не забравяйте за Google Chrome, който стартира през 2008 г., когато компанията използва традиционния браузър.

„Амазон“ за първи път №1 по пазарна капитализация

От 2017 г. Chrome надмина конкурентите, включително Internet Explorer, Safari и Mozilla Firefox, по популярност с 44,5% пазарни маржове. На второ място Safari събра едва 25.4% от посетителите.

През есента на 2015 г., базираният в Силиконовата долина технологичен гигант взе решение за преструктуриране. Новата му компания-майка бе кръстена Alphabet, а Google стана нейно основно дъщерно дружество.

Реорганизацията отдели печелившите бизнеси от по-амбициозните и експерименталните, което послужи като начин да се защитят инвеститорите, като същевременно се дава възможност за иновации.

Google
Getty Images

Същата година Сундар Пичай, старши вицепрезидент на Google, отговарящ за продуктите, поема поста главен изпълнителен директор.

Преструктурирането на Google се оказа успешно. До 2018 г. създаването на Alphabet увеличи цената на акциите на Google с над 85%, а приходите за другите дъщерни дружества на Alphabet нараснаха с близо 50% през годината.

Най-новото в Google

Google ще бъде домакин на пресконференция в Ню Йорк на 15 октомври 2019 г., където се очаква да разкрие повече подробности относно новия телефон Pixel 4. Преди събитието изплуваха нови снимки на Pixel 4 и Pixel 4 XL, които са зададени като първите, чиито потребителите на телефона могат да отключат, просто като го гледат.

Наред с Facebook и Amazon, наскоро Google също получи критики относно своите практики за поверителност, що се отнася до управлението на данни.

Защо топ спортистите могат да бъдат добри мениджъри

В резултат Google предприема стъпки за осигуряване на потребителска информация, включително планове за внедряване на нови функции за поверителност в Google Maps, YouTube и услугиte за гласов асистент, заявиха от компанията.

Не само заради защитата на данните Google, Facebook и Amazon попаднаха под обстрел.

Техническото трио ще трябва да отговори на въпросите на конгреса в края на октомври или началото на ноември по отношение на потенциалното въздействие, което оказват върху благосъстоянието на малкия бизнес, предаде Bloomberg.

Google
istock

Все още не се знае дали тези антитръстови разследвания ще повлияят отрицателно на акциите на Alphabet. Въпреки победоносните очаквания за второто тримесечие, те паднаха над 6% през юни, след като Министерството на правосъдието обяви планове да проучи практиките на Google за търсене.

Ако обмисляте да инвестирате, експерти като Уорън Бъфет често съветват да започнете с индексни фондове, които държат групи акции, като имена от S&P 500. Тъй като индексните фондове варират според пазара, те са по-малко рискови от отделните акции, което ги прави по-безопасен избор за начинаещи.

Бъфет: Богатите не плащат достатъчно данъци

Известно е също, че Бъфет дава два общи съвета на инвеститорите. Първо, той съветва да се инвестира в компании, които имат дългосрочна стойност. Второ, да инвестирате в бизнес, който разбирате.

В годишното си писмо на акционерите от 1996 г. Бъфет пише: „Това, което е необходимо на инвеститора, е способността за правилна оценка на селектирания бизнес. Обърнете внимание на думата „селектиран“: Не е нужно да сте експерт във всяка компания или дори в много. Трябва само да можете да оценявате компаниите, базирайки се на вашия кръг от компетенции."


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg