Финансовите ръководители на страните от Г-7 заседават в Шантили, недалеч от Париж. Централните теми на срещата са рисковете от новите дигитални валути и начините на данъчно облагане за технологичните гиганти като „Гугъл“ и „Амазон“.

Франция се надява седемте водещи световни икономики да постигнат компромис за данъчното облагане на международните дигитални компании, коментира пред БФМТВ френският министър на финансите Брюно льо Мер, който домакинства на срещата седмица след като Париж прие данък за технологичните гиганти и си навлече гнева на САЩ.

„По-добре да се намери компромис, отколкото да се стига до санкции“, каза той. Министърът уточни, че приемайки да работи по предложението за такси върху дигиталната дейност по принцип, Франция настоява да се признае спецификата на чисто дигиталните компании, които печелят само от продажба на данни. „Това ни отличава от американците“, добави Льо Мер.

Финансистите са повече от скептични към проекта на „Фейсбук“ за криптовалута Либра за плащане онлайн и трансгранични преводи в социалната мрежа. Представен е работен доклад по темата. Френското министерство на финансите посочва риска от такава валута за употреба за пране на пари и финансиране на терористична дейност.

„Нека е ясно - днес не са налице условията за пускане в употреба на тази валута, както я предлага „Фейсбук“, отсече льо Мер пред медиите.

Сред другите теми, които се обсъждат на срещата са още спадането на икономическия растеж и последиците от политиката на президента Тръмп „Америка на първо място“, както и финансирането на зелената икономика.