Да станеш астронавт в Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство - НАСА не е лесно, пише Business Insider.

Кандидатите трябва да са гражданин на САЩ, да имат висше образование в области като наука, инженерство или математика, както и три години професионален опит или 1000 часа пилотиране на реактивен самолет.
 
Трябва да притежават и специализирани умения и начини на мислене, за които интервюиращите – обикновено самите астронавти – следят.

Те също така трябва да преминат и през изтощителен процес на подбор, който е около 74 пъти по-труден от влизането в университета в Харвард.
 
НАСА избира нов клас астронавти веднъж на няколко години, като през 2017 г. например се спира на едва 12 от 18 300 кандидати. Прозорецът за кандидатури за новия клас бе затворен през март.

Но как НАСА компенсира финансово тези толкова надарени и подготвени хора, за да изследват космоса?
 
От страницата с често задавани въпроси на уебсайта на НАСА става ясно, че годишната заплата се изчислява на база на федерален правителствен генерален график за степени GS-12 и GS-13.
 

istock
istock

„Оценката на всеки човек се определя според неговите академични постижения и опит“, обясняват от НАСА.
 
За такива оценки се използват данни за това колко и какъв тип служители работят в държавната администрация, като те се разделят на степени от 1 до 10, основаващи се на представянето и прослуженото време.

Вижте с колко се повишиха заплатите в БНБ

За базовите заплати и отпуските в САЩ отговаря Службата за управление на персонала, която всяка година актуализира промените.
 
През 2020 г. например нов астронавт с GS-12 клас и опит от Степен 1 печели 66 167 долара годишно. След няколко години отлично представяне, същият може да успее да достигне Степен 10 на GS-12 клас и да получава по 86 021 долара годишно.

Междувременно по-квалифицираните астронавти с клас GS-13 първоначално биха могли да печелят по 78 681 долара годишно (при Степен 1), а след няколко години възнаграждението им да стигне 102 288 долара годишно (при Степен 10).
 
Астронавтите обаче могат да се изкачат и по-нагоре по скалата, достигайки клас GS-15 (Степен 10) и да получат около 142 000 долара годишно, в зависимост от тяхната позиция, отговорности и резултати в корпуса на астронавтите.
 

istock
istock

„Когато цивилен е избран за програмата на астронавтите, неговата или нейната степен може първоначално да е на ниво GS-12/13, въпреки че някои са по-високи“, коментира пред Business Insider през февруари 2018 г. Уилям МакАртър, бивш астронавт.
 
Споменатите схеми на заплащане са базови. Те се допълват и от подробности, помагайки на правителството да предложи конкурентни заплати по места. Така в Хюстън, Тексас – където астронавтите се базират извън космическия център на Джонсън – годишното заплащане скача с около 30%.
 
В най-новата покана за желаещи да влязат в НАСА посоченият диапазон на заплатите е от 104 898 до 161 141 долара годишно, като надвишава възнагражденията в общия график. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg