Ръководителите на над двадесет компании, основно в сектори, които са силно засегнати от пандемията от коронавирус и/или от мерките, наложени срещу нея, са започнали да се отказват от чати от възнаграждението си, предаде Bloomberg.

Сред тях са бизнеси от сферите на туризма, въздухоплаването и производството на луксозни стоки.

"Пониженията на някои плащания са направени като част от общите мерки за справяне със срива на някои индустрии, но други са доброволни, като знак на солидарност със служителите на компаниите", посочват от Zero Hedge.

Най-сериозно е свиването на възнагражденията сред авиокомпаниите, като например заплатите на ръководния състав на тайванските авиолинии, които ще се понижат с една четвърт в следващото полугодие. Тези в Сингапур, Израел, Нова Зеландия, Австралия, Великобритания и на други места също са прибегнали до такава мярка.
 

НСИ:Разходите за труд нарастват с 12,9%, а за заплати - с 12,7%

В случая на американската United, двама служители ще се откажат от заплатите си изобщо до средата на 2020 г., а главният изпълнителен директор на JetBlue Робин Хейс ще получава 80% от предишното си плащане.

Гари Кели, който оглавява Southwest, ще получава 90% от размера на досегашната си заплата.

"Винаги, когато главните изпълнителни директори искат от служителите си жертви, първият въпрос е: "А вие изпитвате ли болката?", каза главният изпълнителен директор на консултантската maslansky + partners Майкъл Маслански.

Държавната помощ за заплати "не грее" ресторантьори

"Единственият начин да осъществиш мащабни съкращения е като водиш чрез пример."

Пощите в Сингапур също замразиха плащанията на ръководния си персонал. Аржентинската Helloworld Travel също ще преустанови изплащането на възнаграждения на мениджърите си, а Webjet ще ги съкрати с до 30%.

istock
istock

Главният изпълнителен директор на Anheuser-Busch InBev (която произвежда бира Corona, чиито продажби очаквано спаднаха през последните месеци) Карлос Брито няма да получи бонусите си за второто полугодие на миналата година.

"Ако притежаваш пекарна и не направиш никакви пари през едната година, не получаваш бонус - това е същото", каза той. "След една лоша година се виждат лидерите, които се възползват от положението."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg