От 1 януари 2022 г. френското правителство ще въведе минимална пенсия от 1000 евро на месец, съобщи радио France Inter.

Пенсионната реформа на френското правителство ще се прилага напълно за тези хора, които влязат на пазара на труда от 2022 г. и няма да засегне никого от тези, които са родени преди 1975 г.

Окончателно: 250 лв. минимална пенсия от 1 юли догодина

Ключови детайли от плана разкри днес премиерът на Франция Едуар Филип. Целта е да се опрости изключително сложната пенсионна система на страната.

Ще се запази възрастта за пенсиониране на 62 години, но правителството ще насърчава хората да работят по-дълго време, като използва система на отстъпки и бонуси. Филип очаква до пет години средностатистическият работник да се пенсионира на 64 години.
 
Премиерът все пак прояви гъвкавост към синдикатите за графика за прилагането на плана, като каза, че всеки, на когото му предстоят 17 години до пенсиониране, ще бъде изключен.
 
Пенсионната реформа на френското правителство цели да осигури справедливост, защото ще бъде еднаква за всички, подчерта Филип.
 

istock
istock

"Настъпи моментът да изградим универсална пенсионна система. Предлагаме нов междупоколенчески пакт. (Основаната на точки) система ще бъде еднаква за всички", заяви Филип по време на пресконференция, като подчерта, че "няма скрит дневен ред.

Искаме да защитим покупателната способност на работниците и пенсионерите днес и утре".
 
Войници, пожарникари, надзиратели в затворите и полицаи ще могат да се пенсионират по-рано.

"Искам да потвърдя пред нашите сили за вътрешна сигурност, че хората, които са изложени на опасна работа, ще запазят възможността си за ранно пенсиониране", подчерта Филип.

В парламента ще започне дебат по законопроекта в края на февруари. "Твърдо съм решен да доведа докрай тази реформа, защото вярвам, че тя е справедлива", каза още премиерът.
 
Междувременно вече седми ден продължават стачките срещу реформите, а синдикатите призоваха за още протести на 12 и 17 декември след двете масови демонстрации вчера и в четвъртък миналата седмица.

 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg