С хилядарка ще се бръкне всеки, решил да сложи край на семейния живот. Депутатите решиха адвокатските хонорари да бъдат облагани с 20 на сто от 1 януари догодина. Според практикуващи юристи обаче услугите ще скочат с цели 40%, защото защитниците ще трябва да плащат и на счетоводители, и ще вдигнат хонорарите си.

Досега съпрузите плащаха 300 лв., за да се разделят по взаимно съгласие. След въвеждането на данъка обаче те трябва да броят минимум 360 лв. първоначална вноска, а делото по свободата им от брачните окови ще излезе солено. Защото, ако не могат да поделят колата, пералнята и печката, ще трябва да похарчат близо 1000 лв. Таван за хонорарите при развод няма, понякога те могат да надхвърлят и 2 бона, твърдят адвокати. Колкото по-заплетени са имотните делби, толкова повече делото може да се проточи, а адвокатската такса да се увеличава.

Съкратените и уволнените неправомерно служители пък, ако искат да заведат дело срещу шефа си, ще трябва броят на адвоката около 210 лв., а не 150 лв., както е досега. Най-облекчени от новия налог ще са татковците, които не плащат редовно издръжката на рожбите си. Делата срещу тях ще скочат от 100 лв. на 140 лв.

Въпреки нежеланието на адвокатското съсловие депутатите гласуваха облагането с данък на услугите им. Мотивите на ГЕРБ са, че трябва да се уеднакви законодателството ни с това на ЕС.

Ако не го променим, то санкцията срещу страната ни би могла да е 2 млн. евро, отсече шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя уточни, че ако България не изпълни предписанията на съда, на ден ни грози санкция между 30 хил. и 150 хил. евро. Въпреки това обаче част от депутатите бяха против изменението.

"Ако се въведе ДДС дори от 20% върху адвокатските услуги, това повишава цената им реално с 30%, дори 40%", обясни от трибуната Атанас Семов от РЗС. Същото обяви и Мая Манолова от БСП. Тя допълни, че промяната не засяга адвокатите, а хората, които им ползват услугите.

БСП и ГЕРБ поискаха адвокатите в парламента да не участват в гласуването, за да не бъдат обвинени в конфликт на интереси.

Народните представители гласуваха още и ДДС да се връща на фирмите в срок от 30 дни, а не както бе предвидено - 45 дни. Според Мартин Димитров от Синята коалиция това ще запази минимум 20 хил. работни места.