Петиция срещу връщането на тютюнопушенето в заведенията се организира в интернет. Вече над 25 хиляди души са се подписали в нея. Петицията „Не на връщането на цигарения дим в заведенията" е в отговор на започващите дискусии за промяна в Закона за здравето, която касае пушенето на обществени места.

След въвеждането на забраната през миналата година около 150 000 души са загубили работата си. Това стана ясно по време на среща на представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация с депутати от левицата. От браншовата организация обясниха, че в страната има около 32 000 заведения и от всяко са съкратени средно между трима и петима души. Те поискаха от социалистите да върнат стария режим - в заведенията да има зали за пушачи и непушачи, и поеха ангажимент отново да наемат съкратените хора.

В проучване на НЦИОМ през януари 2013 г. одобрение към въведената забрана за пушене на обществени места изразяват 61% от запитаните, а неодобрение – 39%. По-често подкрепят забраната жените, хората на възраст над 59 години (76% от тях), високо образованите, заможните и живеещите в селата. Против забраната по-често са мъжете, хората на възраст между 40 и 49 години и жителите на малките градове.

Високи стойности на одобрение към забраната са регистрирани сред хората, които никога не са пушили (86%), както и сред бившите пушачи (75%). Дори пушачите не се противопоставят единно на забраната – две трети от тях я отхвърлят, но една трета я подкрепят.