Съдът днес отсъди в полза на председателя на Надзорния съвет на ЦСКА и бивш председател на Управителния съвет на "Кремиковци" Александър Томов и още трима подсъдими.

Делото срещу Томов се гледаше за втори път. Пледоариите приключиха вчера, когато прокуратурата поиска 10 години лишаване от свобода за Томов.

Александър Томов, Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев бяха подсъдими за длъжностно присвояване на средства в особено големи размери от металургичния комбинат "Кремиковци".

Прокуратурата пледира за конфискация на цялото имущество на четиримата, както и забрана да заемат административни длъжности. По същото дело през 2009 г. Томов бе осъден на 9 г. затвор, но после Софийският апелативен съд отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане.

В Съдебната палата Томов обяви, че е убеден, че делото ще завърши със стратегически успех за него.

"Ясно е, че обвинението е антиконституционно. Ако имаше някакво обвинение още Митал щеше да ни обвини. Умишлено нито един от индийските колеги, които са подписвали тези документи не са поканени като свидетели, а те са десетки души. Второто нещо е, че по никакъв начин няма увреждане на ЦСКА и на Кремиковци. Това са не само законни и правомерни сделки, което се доказва в делото, но това са били и сделки в интерес на дружеството. Най-голямото доказателство е, че имаме окончателни решения на Софийския апелативен съд и Върховния касационен съд за състоянието на "Кремиковци" в периода до 2007 г., когато ние сме били отговорни за дружеството", коментира Томов.

Според него "изгонването на Митал доведе до срив и тези, които искаха "Кремиковци" се опариха, защото това не беше лъжица за тяхната уста".

Александър Томов допълни, че атаката успоредно с ЦСКА е била, за да се вдигне повече шум и да се отклони вниманието. /БГНЕС/