Обмен на валута вече ще може да се извършва и чрез специални автомати. Това предвижда изменение на Наредбата за изискванията към дейността на обменните бюра, подготвено от финансовото министерство.

Преди време финансовият министър Симеон Дянков коментира, че подобна система за обмен на валута, която е на принципа на банкоматите, вече е тествана и ще се превърне в добра алтернатива на бюрата.

Според подготвените промени в наредбата през подобни автомати ще могат да се обменят суми до 2000 лв. или тяхната равностойност в други валути.

В момента някои от обменните бюра прибягват до чисто търговски трикове, които не противоречат на закона, за да бъркат в джобовете на клиентите си, обясняват експертите. Затова при съмнения за нередности не трябва да се прибързва при подписването на бордерото,  препоръчват от приходната агенция.

Като основен проблем се откроява подвеждащата реклама при обменните бюра, но не много отдавна имаше и по-крайни случаи. При тях пунктове мамеха чрез „огледални” образи – поставянето на огледална повърхност в близост до табелата с котировките, която съответно заблуждава клиентите. Например обявен курс от 1,59 се вижда като 1,95  и пр.

С измененията на наредбата ще се допусне и намаляването на минималния шрифт, с който се изписват котировките – от 5 на 3 см. В същото време при наличието на електронни табла за котировките в обектите, допустимият размер на отклонение е до 30% от посочените.

В същото време на обменните бюра се забранява да използват кодове на валути, графични символи или знаци и цифри с цел рекламиране на сделки, различни от обмяна на валута. Въведената забрана има за цел преустановяване на некоректни практики.

Отделно служителите, които ще обслужват автоматите, ще са задължени да ги зареждат само с нови и годни български банкноти и монети, за които е извършена преценка от банки и доставчици. Клиентите ще имат право на рекламация – като веднага позвънят на посочения върху автомата телефон и я предявят писмено в тридневен срок.