Спадът в Америка намери продължение и на азиатските борси, където индексите записаха поредни поражения.

Водещият борсов показател на Токийската фондова борса Nikkei 225 изгуби 4.49% до 12 992.18 пункта. Според анализатори причина за шоковия спад е силното поскъпване на йената спрямо долара, което се отразява в поведението на японските компании, работещи за износ, тъй като стоката им се оскъпява.

Мечките минаха и през Хонг Конг, където Hang Seng Index се снижи с 2.74% до 23 664.99 пункта. В Китай и Нова Зеландия резултатът от търговията е позитивен, но в Тайван, Южна Корея и Малайзия цветът е един: червен.

Петрол

На електронната борса в Ню Йорк цената на суровината продължава да се покачва, като към 10 часа българско време барел суров петрол се котира на 102.10 долара. Миналият петък петролът постави рекорд с поскъпване до 103.05 долара за барел, след което цената му се установи близо до 100-те долара.

Днес агенция БГНЕС цитира думите на министъра на петрола и минералните ресурси на Саудитска Арабия Али ибн Ибрахим ан Нуайми. Той казва, че цените на петрола никога няма да паднат под 60-70 долара за барел. Министърът изтъква, че алтернативните енергоносители, включително биогоривото, се колебаят в предела на 60-70 долара. Имайки предвид всевъзможните субсидии, които са необходими за получаването на един барел биогориво, едва ли ще има печалби от производството му при цени по-ниски от 60-70 долара за барел. Затова отсега нататък съществува определено равнище на цените на петрола, под което те вече няма да паднат, казва представителят на Саудитска Арабия, най-големият производител на петрол с водеща роля в ОПЕК.

През тази седмица се очакват новини от срещата на страните- износителки на петрол, която ще се проведе в австрийската столица Виена на 5 март, сряда.

Своята прогноза за това какви ще бъдат колебанията в цената на суровината може да направите в анкетата с въпрос До къде ще стигне цената на петрола?

В синхрон с движенията при "черното злато" се покачва нагоре и цената на жълтият благороден метал. В понеделник пазарите работят на цена от 985.10 долара за тройунция, което е сериозно поскъпване спрямо петъчните 970 $ за тройунция.

Валутни пазари

Курсът на еврото в сутрешната търговия във Франкфурт се стабилизира на 1.52 долара.

Доларът се пречупи спрямо японската йена и премина 103 йени за пръв път от януари 2005 година. Този тригодишен минимум идва само седмица, след като зелените пари записаха рекордно поражение спрямо еврото.

За днес Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.5167 за 1 ?. Българската народна банка фиксира долара за BGN 1.28953.

*Информацията е актуална към 10 часа българско време!