Заради студеното време част от банкоматите отказаха да работят. Пред Дарик експертът по картови операции в една от водещите банки Венцислав Георгиев обясни, че у нас действат два вида банкомати, като само единият от тях има проблеми при студено време.

За да сме сигурни, че ще работи конкретен банкомат, трябва да се убедим, че тялото му е в сравнително топло помещение, а на улицата е изнесен единствено екранът и секциите за поставяне на картата и получаване на банкнотите.

Най-разумно е да се търсят банкомати, които са в самите банкови клонове, защото те са на топло, а и са значително по-сигурни, обясни Венцислав Георгиев. По думите му у нас има два вида банкомати

При втория тип проблемите се появяват, ако целият банкомат е изнесен навън, а не само зоната, върху която клиентът оперира, обясни Георгиев. На въпрос дали ако един банкомат не работи няколко дни заради студа, се увеличава рискът да му бъде поставено скимиращо устройство, експертът отговори:

По думите на Георгиев, за да предпазим картата си, трябва да използваме осветени банкомати и задължително да крием ПИН-кода си. Извършването на транзакции директно в магазините през ПОС-терминал е сигурен начин, а и ни гарантира възможност да платим покупките, независимо от студа.