Федералният резерв е обезпокоен от нередностите в процедурите на много банки по изземване на имотите на неизрядните платци по ипотечните кредити – заяви Бен Бернанке, председател на централната банка на САЩ. Бернанке тази сутрин говори на конференция по въпросите на проблемните ипотеки и бъдещето на имотния пазар, като стенограма от речта му бе разпространена във финансовите медии.

В момента федералните банкови агенции работят по случая, за да получат ясна картина какво се върши в сектора. На проблема се гледа сериозно и предварителният доклад ще е готов още следващият месец. Оценяват се потенциалните ефекти върху пазара на имоти и финансовите институции.

Бернанке посочи важността на собственото жилище за американеца и политиката на САЩ да се насърчава покупката на имот. От 45% през 1940 г., през 2004 г. 69% от американците живеят в дом, който притежават. Но той отбеляза също така, че собствеността на жилището е добра само за онези семесйтва, които могат да я запазят. Ако жилището не съответства на възможностите на купувача, налице е голям риск. А дори в силна икономика неочаквани житейски събития правят уязвими домакинствата, които са теглили твърде високи ипотеки.

Деструктивна е била, отчита Бернанке, политиката от началото на десетилетието, когато са отпускани ипотечни продукти, които не съответстват на платежоспособността на кредитополучателите. Тези практики са допринесли за проблеми в цялата финансова индустрия и до внушителен спад на жилищния пазар. Днес над 20% от хората, които са теглили ипотеки, дължат повече пари, отколкто струва жилището им. Други 33% имат едва 10% „буферна стойност“, което ги прави уязвими, ако цените на имотите паднат още повече. Имотният пазар е слаб и високата норма на проблемните ипотеки може да продължи още известно време.

Бернанке след това изреди мерките, които Федералният резерв взема на локално и национално ниво за да разреши сегашния ипотечен проблем.