Американската икономика е мрачна, а Федералният резерв е обречен да използва всякакви средства, за да изчисти финансовата система и да разчисти пътя, за да върне стабилния растеж. Това заяви шефът на разерва в Далас Ричард Фишър. Според него монетарната политика сама по себе си не е достатъчна да съживи икономиката, а фискалните стимули в допълнение са ключови в това да дадат искра на растежа.

Монетарната политика осигурява нужните техники, но е недостатъчна за изпълнението на задачата, обясни Фишър в Токио по време на конференция.

По думите му, в току-що приключилото първо тримесечие на годината, американската икономика се е свила с около 6.3% - колкото и през последната четвърт на 2008 година.

Според него заради факта, че компаниите се стремят максимално да орежат разходите си, включително и тези за заплати, безработицата в страната може да удари 10% до края на годината. През март тя е била 8.5 на сто. В момента рискът е разрушаване на пазара на труда под натиска на дефлацията. В този смисъл едва ли инфлацията ще е проблем през следващите няколко години.

По думите на Фишър Федералният резерв е драматично активен и високо иновативен в опитите си да подпомогне кредитния пазар и да овладее рецесията.

Проблемите, които среща най-силно конкурентната валута - еврото - са може би по-устойчиви в дългосрочен план от тези, пред които са изправени САЩ, смята  Фишър. Reuters