Фондовата борса в София вече има резервен център, който да подсигури работата й при технически проблеми в основните системи.

За това съобщават от БФБ, като допълват, че е желателно инвестиционните посредници да проиграят демо-версията за преминаване към резервното трасе, за да оттренират готовността за евентуални инциденти.

Създаването на резервен център бе изискано от Комисията за финансов надзор преди две години след няколко инцидента, прекъсвали борсовата търговия. Така например на 13 март 2009 година сесията бе на пауза за час и половина, без да има възможност за компенсиране на инвеститорите, тъй като търговската система е синхронизирана с платформата XETRA на Deutsche Boerse.

Допълнителното техничeско подсигуряване бе застъпено в новата стратегия за развитие на БФБ, приета през миналата година, а през януари председателят на Съвета на директорите на борсата Асен Ягодин разкри, че свиването на разходи в БФБ е освободило финансов ресурс за изграждането на резервният център.

Така работата на системите при възникване на технически проблем е подсигурена. Резервният център се намира в сградата на БФБ в столицата, а пълното застраховане срещу срив е постигнато чрез договореност с 3 доставчика на комуникационни услуги. Това са Евролинк, Орбител и Спектър Нет.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!