„Пречи се на българския бизнес да извади държавата от кризата", това заяви в Шумен Радан Кънев, член на Националното ръководство на ДСБ, отговарящ за социалната политика. Той визира предложенията за увеличаване на осигурителната тежест, които според него ще утежнят състоянието на бизнеса и проектобюджета за следващата година.

„Тежестта на облагането върху много от фирмите ще се увеличи може би с 50%", заяви Кънев. По думите му увеличението на осигурителната вноска с 1,8% на практика ще увеличи сумите за осигуряване с 10%. „Напълно необосновано се увеличат и минималните осигурителни прагове по професии средно с 5,6 на сто", допълни той.

По думите на Кънев ДСБ няма да подкрепи бюджетите за Здравната каса и на държавното обществено осигуряване във вида, в който са предложени в момента. „Републиканският бюджет няма да бъде подкрепен", каза още той. Според него цялостната картина за 2011 г. е прокризисна. „Вместо реформи, които да ни изведат от кризата, има мерки, които ще я задълбочат", подчерта Кънев.