Коледни премии за чиновниците трябва да има. Това заяви шефът на "Елтрак" България инж. Тодор Желязков. Без традиционните бонуси хората няма да могат да посрещнат празника подобаващо, твърди бизнесменът. В същото време премиите не бива да бъдат давани "на калпак", а според заслугите на всеки чиновник, категоричен е Желязков.

На противоположното мнение пък е шефът на Handy Николай Филипов. Според него мотивацията на чиновника не зависи от 13-ата заплата. След като много частни фирми нямат възможност да премират служителите си, редно е и държавата да постъпи така, защо тя да прави изключение, контрира той.

370 000 лв. са раздадени в регионалното министерство за професионалния празник на строителя - Димитровден. Те са спестени благодарение на това, че ведомството има по-малко зам.-министри, членове на политическия кабинет и консултанти, каза министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Премиите за празника са дадени поравно между служителите.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е раздавало нито лев бонуси на служителите си от 25 октомври до момента, допълни Плевнелиев.

2,2 млн. лв. са спестени от заплати на съкратените 12,4% от служителите на ведомството. Няма да пипнем и един лев, докато Министерството на финансите не каже какво да правим, обясни министърът. По думите на Плевнелиев някой е подал неправилна информация към премиера Борисов, че МРРБ е раздало коледни бонуси на служителите си.