Фирмата на милиардерът Уорън Бъфет Berkshire Hathaway предложи $ 28 млрд., за да купи производителя на храни Heinz, популярен в света най-вече със своите кетчупи и консерви с печен боб.

 

В интервю за телевизия CNBC Бъфет казва, че това е "точно моят тип сделка и точно моят тип партньор", имайки предвид компанията, която има ясно дефиниран бизнес и стабилен мениджмънт.

 

В изявление от хранително вкусовия гигант Heinz коментират, че ако тази сделка бъде осъществена, то тя ще бъде най-голямата, сключвана някога в глобалната хранителната индустрия. В съобщението се посочва, че компанията тепърва влиза в преговори с консорциума Berkshire Hathaway - 3G Capital.

 

Очаква се акционерите в Heinz да получат по $ 72.50 за акция, ако предложението на Бъфет остане във вече цитирания диапазон от $ 28 млрд. Това показва, че премията, която милиардерът е склонен да плати, е 20% над пазарната цена, на която се търгуваха акциите на 13 февруари и 19% над пиковата котировка в историята на Heinz като дружество, чиито книжа се търгуват на борсата.