Българска компания е пред подписване на договор за консултантски услуги при изграждането на ядрената централа във Виетнам.

Това обяви премиерът Пламен Орешарски като един от основните бизнес проекти между двете страни, на които правителството ни съдейства, съобщава „Монитор”.

Премиерът и водената от него делегация прекараха два дни в столицата на Виетнам - Ханой, като днес пътуват за бизнес форум в южния град Дананг.

 

Общо 12 са бизнес проектите, които са в напреднала фаза и по които българското и виетнамското правителство са се разбрали да съдействат на бизнеса.

 

„В най-напреднала фаза е проект на „Приста ойл” за изграждане на рециклиращи мощности за обработка на масла, а също и „Риск инженеринг” са пред подписване на договор за консултанти на виетнамското правителство по изграждащата се ядрена мощност”, разкри Орешарски вчера.

 

„Има проекти, свързани с електронни технологии, други - в сферата на образованието, евентуално българско ноу-хау за образователната система на Виетнам”, добави още премиерът. От азиатската страна проектите са два, като Орешарски разказа, че интересът е концентриран основно „към прокарване на път на виетнамски контейнери към Европа”.

 

Орешарски обаче подчерта, че бизнес начинанията се развиват изцяло в частния сектор и отговорността на българската власт е просто да създаде подходящи условия за проектите, но не и да ги реализира.