За втори пореден месец България рязко ограничава трансграничния обмен на електроенергия в региона. Електроенергийният системен оператор, дъщерно дружество на Националната електрическа компания, обяви трансгранични капацитети в пъти по-малки от тези, разпределени за същия месец на миналата година.

 

За сравнение, през гръцка граница намалението на месечния капацитет е пет пъти, в сравнение с разпределения капацитет за месец януари тази година. Подобно драстично намаление на преносните способности не може да резултира от друго освен от липсата на достатъчно производство в националната енергийна система.

 

Това анализира информационният портал за енергетика, екология и икономика 3E.

 

Прикритото ограничение за трансграничнен обмен на електроенергия се случва преди започването на зимния сезон. Според браншовици основната причина е намаленото производство на електроенергия в страната. По техни сметки в момента работещите мощности са за около 3 600 МВт, които са достатъчни за задоволяване на вътрешното потребление. Така на практика липсват възможности за износ.

 

Шести блок на АЕЦ “Козлодуй“ е в планов ремонт и въпреки уверенията на ръководството на централата, че той ще завърши предсрочно, това най-вероятно няма да се случи. Енергийната система не може да разчита на включването на два блока ТЕЦ “Варна“ заради изтеклия договор за студен резерв с НЕК.

 

„Осигуряването на вътрешното потребление е основен приоритет. Ситуацията през тази година е коренно различна, защото консумацията е нараснала с 4.5%“, коментира Митю Христозов, ръководител на Централното диспечерско управление към ЕСО. Според него сега страната не може да разчита на водните си централи, както през миналата година. „Няма откъде да се внесе електроенергия, след като и Румъния забрани износа на енергия," обясни той.