Средностатистическият българин печели 17 пъти по-малко от средностатистическия германец, пише немският вестник Тагесшпигел.

Изданието се позовава на резултатите от проучване на Кьолнския институт по икономика. Сондажът установявя огромни различия в заплащането на труда в страните от ЕС. В тази класация България заема категорично последното място с 2.18 евро за час труд. Това е десет пъти по-малко от заплащането в източните германски провинции и почти 17 пъти по-малко от това в западните германски провинции.

Заплащането и професионалната реализация са и в основата на това дали българката желае да има, или не, дете. Изводът е от проучване на института Макс Планк, проведено в четири страни - България, Германия, Русия и Франция. Почти всички анкетирани са посочили, че професията е решаващият критерий при взимането на решение за раждане на дете. Германките и рускините са посочили пълната трудова заетост като условие, докато за българките и французойките бил достатъчен и половин работен ден. БГНЕС