На фона на свиващ се пазар, цените на цигарите се задвижиха - част от тях поскъпват, а други поевтиняват. Това показа проверка на “Труд” в регистъра на тютюневите изделия, воден от Министерството на финансите. Притегателна цена за повечето брандове става 4,70 лв.

Основна причина за по-високите цени на част от марките са по-големите разходи за материали, показва отчетът на “Булгартабак” за първите шест месеца на годината. Компанията, която има най-голям дял на пазара, е платила с над 20% повече средства за материали от януари до юли 2013 г. спрямо същия период на 2012 г.

С нови цени са повечето разновидности на вносната марка “Мурати”, която вместо досегашните 4,80 лева вече ще струва 5 лева. Най-евтината разновидност на “Марлборо” също е с нова цена - 4,70 лв. Досега кутия от вида “Голд тъч” се продаваше срещу 4,60 лв. - цената, на която от години се позиционира българската марка “Виктори”.

Самата тя също започна да поскъпва и на пазара се предлагат разновидности на 5 лева и на 4,70 лв. С нови по-високи цени е и марката “Уинстън”, която от 4,20 лв. става 4,30 лв. Малките кутии също поскъпват с 10 стотинки до 2,30 лв.

На фона на засиленото увеличение две от по-скъпите марки на “Филип Морис” и на “Импириъл тобако” поевтиняват съответно с 50 ст. и с 30 ст.

От родния производител “Булгартабак” обясняват стремежа на различните компании да ситуират марките си под границата от 5 лв. с “ценова война”. Според компанията вносителите умишлено поддържат ниски цени на цигарите у нас, а другаде същите брандове се продават по-скъпо.

Българинът все по-често предпочита да пуши дълги цигари и те вече заемат 40% от пазара у нас, показват данни на тютюневите компании. Именно заради това дружествата все по-често регистрират нови разновидности на марките си, но в дълъг вариант, показва справка на “Труд”. Две от тях например пускат нови тънки видове цигари на цени от 5 лева и 4,40 лв.

Дял от 30 на сто задържат и тънките папироси, които Европейският съюз се готви да забрани от 2015 година. И докато цените на цигарите се движат и нагоре, и надолу, легалният пазар за първата половина на годината се е свил с още 5,9 процента в сравнение със същия период на 2012-а.

Според тютюневите компании основната причина са ниските доходи на българите, които предпочитат да купуват евтини контрабандни цигари.

Според “Булгартабак” на пазара в момента има прекалено много видове цигари, което затруднява търговците на дребно. Те нямат достатъчно пари да плащат за всички асортименти и зареждат само определени марки, което също влошава ситуацията.