Преди лятото, когато бяха последните дни на парламента, поех експертната си отговорност и бях достатъчно коректен да кажа, че приходите няма да се изпълнят, което намери израз във внесеното предложение за актуализация на бюджета. Там беше предложено намаление на приходите с 500 млн. лв., коментира на днешното заседание на Комисията по бюджет и финанси бившият финансов министър Петър Чобанов и сегашен депутат от ДПС.

Според него държавата да бъде коректен платец, да се търси бърза фискална консолидация под 3 % и ако приходите се окажат по-малко надценени, то да се използва за намаление на дефицита.

Чобанов е категоричен, че ако е била приета предложената от кабинета "Орешарски" актуализация, която предвиждаше и увеличаване на тавана на дълга, това щеше да даде възможност "по-плавно този дълг да бъде взет от националните или международните пазари така и да не се налага в последния месец на годината да разчитаме да се набави дълг в много големи размери".

Той заяви, че е било изпратено писмо до вътрешна комисия, в което се посочва, че промените в закона за МВР не са финансово обезпечени. "Те не са такива и това допълнително натоварва необходимостта от актуализация".

"Не мога да поема отговорност за управлението на служебния кабинет. Тогава бяха преразпределени допълнителни разходи, които можем да обсъдим и да видим колко от тях са били наистина необходими. Тези разходи са в размер на над 1 млрд. лв., в които включваме 750 млн. лв., които са за европейски средства, надявам се да бъдат възстановени до края на годината", добави Петър Чобанов. /БГНЕС/