Човешка дейност най-вероятно е причинила пожара във Витоша. Мнението е на експерта инж. Николай Пиронков от Изпълнителната агенция по горите.

По думите му, едва 1% от подобни пожари в гористи местности възникват без човешка намеса. А този в резервата "Бистришко бранище" се разпалил прекалено силно в първите си часове, за да спада към тази категория.

Сред другите мотиви на специалиста е и фактът, че пожарът е възникнал в почивен ден.

По отношение на това дали палежът е умишлен, обаче, експертите са категорични, че нормален човек не би имал изгода да го направи, тъй като дървесината, горяла в резервата, нямала никаква стойност.

Ако все пак е бил умишлен, то тогава е бил много добре планиран, допълват специалистите.

10:05 часа

Огнената стихия на Витоша е овладяна. Към този момент в резервата „Бистришко бранище" са останали три малки огнища, които са локализирани и не застрашават незасегната от пожара гора, нито застрашават населени места в околността.

Рано тази сутрин премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов и военният министър Аню Ангелов посетиха мястото на пожара на Витоша. Борисов даде висока оценка на създадената организация при гасенето на пожара на Витоша. „Благодаря на пожарникарите, военните, работниците от горските стопанства и на доброволците за положение усилия", заяви министър-председателят.

Продължава гасенето и облитането на огнищата с хеликоптери. В района работят около 500 пожарникари, военни, горски работници и доброволци, съобщиха от пресцентъра на МВР. Заради пресечената местност хеликоптерите зависват, за да изпуснат водата. Премиерът коментира, че е невъзможно самолетите да летят, тъй като със сигурност ще се стигне до някакъв инцидент.

Още пет-шест дни ще се вижда пушек и ще продължи допогасяването, тъй като имало огромно количество торф, под която се предполага, че тлее нещо и то във всеки един момент може да възобнови тлеенето си. От пожара вече няма никакви опасности и всичко е под пълен контрол, добави министър-председателят.

Вече пети ден стотици пожарникари и доброволци се борят с огъня. Досега са засегнати около 200 дка. Вчера специален танк се включи в гасенето на пожара на Витоша. Танкът може да пренася до 10 тона вода.

Междувременно обаче вчера пламнаха нови 5 дка от другата страна на планината, откъм Железница.