В последно време много инвеститори са се настроили за нови пазарни сривове и падения. Според стратегически анализатори, на които се позовава MarketWatch, това всъщност може да се окаже доста изгодно за онези, които запазят спокойствие.

Днес царуват страхове, че правителствата ще приложат страшни монетарни или фискални мерки за борба с кризата. Носят се слухове за печатане на прекалено много пари – или за зверски икономии, които ще доведат до социално напрежение в САЩ, Европа и Япония

Австралийска брокерска компания е посъветвала клиентите си, че вероятността от крах на пазарите в дългосрочен план е ниска. Мрачните сценарии при внимателен подход могат да позволят извличане на добри печалби от краткосрочни пазарни диспропорции.

Същевременно не трябва да се забравя възможността за най-лошото. Защитният портфейл да включва акции на най-големите в света търговци Wal-Mart, на производителите на авточасти Autozone, на фирмата McKesson работеща в сферата на информационните технологии в здравеопазването, на тютюневия холдинг Altria и на енергийната компания Duke Energy.

В момента акциите на големите компании, зависещи от икономическия растеж, се търгуват на исторически минимуми заради съменнията във възможността да се поддържат предишните нормални нива на растеж. Изборените акции обаче ще се представят добре в стабилно или влошаващо се икономическо обкръжение.

Но анализаторите също така загатват, че има възможност за много бърз ръст на пазара на акции, ако тенденцията за избягване на риска отшуми. Дали това ще се случи можем да познаем, следейки индикаторите за доверието на бизнеса, по-специално разходите за луксозни стоки, съотношението на капиталови и експотни разходи, кредитите с инвестиционно предназначение и други.

При позитивни сигнали следва бързо да се купуват акции на производителите на селскостопанска техника, строителна техника, туристически компании, производители на минно оборудване, а по-специално германската Deutsche Bank.